Scheuring binnen Schiedamse PvdA

SCHIEDAM, 14 SEPT. In de Schiedamse PvdA heeft een langdurige ruzie geleid tot het vertrek van vier van de negen fractieleden. Volgens fractieleider Brouwer, die met de raadsleden P. Stadhouders, B. Hoogeveen en N. Samkalden opstapte, is de verhouding met het PvdA-bestuur “totaal verziekt”. Partijvoorzitter F. Rottenberg gaat proberen de problemen in de Schiedamse PvdA op te lossen.

De vertrokken raadsleden zeggen dat het Schiedamse PvdA-bestuur zich te veel met de fractie bemoeide. “Het nieuwe bestuur besloot de fractie te volgen middels een delegatie die ook een ex-fractielid omvatte”, aldus de vier in een verklaring. De “waakhondfunctie” van het bestuur leidde ertoe dat de nieuwe fractie “geen ruimte kreeg een eigen koers” uit te zetten. In de PvdA-fractie werden de verhoudingen “onplezierig”. Brouwer: “Het bestuur vertelde ons wat we moesten doen.”

Het conflict speelde zich af tegen de achtergrond van de dominante rol die een kleine groep - rondom ex-senator J. Simons - speelt in de Schiedamse PvdA. De vier wijzen deze “oude garde” rondom Simons aan als oorzaak van het conflict. “Het probleem zit in de groep om Simons die al jaren de dienst uitmaakt in Schiedam”, zo menen de vertrokken raadsleden. Y. Siljee, met wie Simons een relatie heeft, vertrok dit jaar als raadslid maar trad namens het bestuur op als “waakhond” van de nieuwe fractie. Bovendien werd haar zoon, M. Siljee, lid van de fractie. Op de PvdA-lijst stond ook de echtgenote van ex-wethouder Zijdeveld. Zij komt door het vertrek van de vier in de raad. De PvdA, die in Schiedam ooit bijna een meerderheid had, heeft bij de afgelopen verkiezingen fors verloren. Veel partijleden hebben bovendien bedankt.

Het centrale PvdA-bestuur van Rottenberg wil eerst de “toestand evalueren”. Eerdere verzoeningspogingen van het partijbestuur en het gewest Zuid-Holland zijn mislukt. V. Verhoeven, directeur van het PvdA-bureau, is ermee belast de ontwikkelingen in kaart te brengen. Een “daadkrachtig ingrijpen” van het partijbestuur sluit hij niet uit.