Rusland verlaagt accijns wodka om industrie te redden

MOSKOU, 14 SEPT. De Russische regering heeft gisteren maatregelen aangekondigd om de nationale wodka-produktie te beschermen. Het gaat om een accijnsverlaging en om het weren van buitenlandse merken. De aankondiging komt een maand nadat bekend werd gemaakt dat 's lands grootste wodkafabriek, Kristall, failliet dreigt te gaan.

Onder leiding van eerste vice-premier Oleg Soskovets is gisteren een ontwerp-besluit voorbereid om de belasting op de produktie van alcholische dranken te verlagen van 85 procent tot 80 procent. De burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, bepleit een nog verdere verlaging tot 75 procent. “Dit moet dringend worden gedaan”, zo zei hij.

Verder wordt overwogen de import van buitenlandse merken wodka aan banden te leggen. Voor wodka uit andere voormalige Sovjet-republieken zouden quota moeten worden ingesteld. “De regering zal over twee á drie maanden op de kwestie terugkomen”, zo kondigde Soskovets aan.

Zoals andere staatsindustrieën in Rusland is ook de wodka-produktie sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de problemen geraakt. Maar waar bijvoorbeeld de Russische auto's zich kwalitatief nauwelijks kunnen meten met buitenlandse merken, wordt Russische wodka als Stolitsjnaja en Moskovskaja van hoge kwaliteit geacht. De traditionele merken kampen echter met de concurrentie van goedkope import uit zowel het Westen als uit de andere voormalige Sovjet-republieken. In Wit-Rusland en de Oekraïne is de alcoholaccijns lager, terwijl de grenzen tussen die landen en Rusland nogal poreus zijn.

Eind vorig jaar verhoogde de Russische regering de accijns nog van 85 tot 92 procent. De beslissing werd echter teruggedraaid nadat bleek dat de afzet van Russische wodka zo stagneerde dat de Kristall-fabriek in Moskou meer dan de helft van haar personeel naar huis moest sturen. Kristall maakt bijna zeventig verschillende merken wodka, likeur en andere soorten sterke drank. De fabriek werkt inmiddels op halve kracht. Vorige maand zette een overheidscommissie die moet bestuderen welke noodlijdende staatsbedrijven failliet zouden moeten worden verklaard, Kristall op haar lijst.