Rafelig getekende Disney-imitatie

Jungle Jack (Jungledyret). Regie: Stefan Fjeldmark en Flemming Quist Moller. Regie Nederlandse versie: Maria Lindes. Met de stemmen van: Dick van den Toorn, Loes Luca, Laura Vlasblom. In: 19 theaters.

0 Gezien het nog steeds stijgende succes van de Disney-tekenfilms storten over de hele wereld producenten zich op deze vermeende goudmijn. Helaas blijkt het niet zo eenvoudig de formule te imiteren. In Denemarken, waar zeker niet de minst aanzienlijke animatietraditie van Europa aan te treffen valt, creëerden de regisseurs Stefan Fjeldmark en Flemming Quist Moller onlangs Jungledyret, voor de internationale markt omgedoopt tot Jungle Jack. Het is een houterig bewegende en rafelig getekende 'rip-off' van Jungle Book, met een echte vrouwelijke Disney-schurk, in het Nederlands Isabella Kreng geheten.

De held is een soort van teddybeer luisterend naar de naam Bertje, die door toedoen van de demonische dame het paradijselijke oerwoud moet verruilen voor een dierentuin. Niet voor lang, want met hulp van het slimme vosje Rita komt de vrijheid weer in zicht.

Aan de inzet en het talent van de Nederlandse stemmetjes ligt het niet dat Jungle Jack een erbarmelijk wanprodukt blijft. De makers volgen het aloude adagium dat kinderen het toch wel leuk zullen vinden. Wat zou je dan voor moeite doen om perfectie na te streven? Vraag maar eens aan de Disney-studio waarom die opvatting niet alleen verkeerd, maar ook kortzichtig is.

    • Hans Beerekamp