Nederlandse roeiers bereiken vijf finales op wereldkampioenschap

INDIANAPOLIS, 14 SEPT. De Holland Acht heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van de wereldkampioenschappen roeien in Indianapolis. In de series op Eagle Creek versloegen de roeiers overtuigend naaste concurrent Roemenië. Daarmee kwam het aantal finaleplaatsen voor Nederland op vijf. Eerder op de dag won de lichte skiffeuse Laurien Vermulst haar serie. Maandag hadden de vrouwen vier-zonder en de vier-met stuurman zich al geplaatst. Vandaag dingen nog vijf Nederlandse boten mee in de herkansingen, morgen kan skiffeuse Irene Eijs zich in de halve finale kwalificeren voor de finale.

De Holland Acht, bestaande uit Van Iwaarden, Van Steenis, Van der Zwan, Compagner, Zwolle, Krijtenburg, Florijn, Rienks en stuurman Duyster, nam bij de start een meter voorsprong op vice-wereldkampioen Roemenië om die vervolgens niet meer af te staan. Trainingscoördinator René Mijnders toonde zich vooraf al optimistisch. “De ploeg zit perfect in elkaar, er is goed getraind, iedereen is gemotiveerd, het kan nu gebeuren. Als het misgaat is er geen excuus.” Zondag roeien de achten de finale.

De lichte acht bij de mannen zorgde voor een verrassing. Vooraf waren de verwachtingen niet hoog. Maar de ploeg, die maandag in de series al een goede indruk maakte, roeide gisteren de sterke Duitsers achteloos voorbij en plaatste zich achter Italië voor de finale van zaterdag. “En nu gaan we voor een medaille”, zei slagroeier Mark Emke.

Laurien Vermulst won haar serie in de lichte skiff met overmacht, zij het dat de Utrechtse een gunstige loting had. In de andere serie was de Roemeense winnares Constanta Pipota maar liefst dertien seconden sneller dan Vermulst. In het jaar voordat zij zich wil kwalificeren voor de Olympische lichte dubbeltwee, hoopte Vermulst op goud in de skiff, na twee keer zilver en eenmaal brons. “Het moet een keer gebeuren. Maar gezien de kracht van de Roemeense, de Canadese Darvill en nog een paar, heb ik mijn verwachtingen bijgesteld.”

Vermulsts mannelijke evenknie Pepijn Aardewijn werd in de series verslagen door de Schotse titelverdediger Peter Haining. De Amsterdamse lichtgewicht skiffeur roeit vandaag in de herkansing voor een plaats in de halve finale. “Pepijn heeft al zilver en brons. Hij wil natuurlijk nu die andere kleur maar dat zal uiterst moeilijk zijn”, zei Aardewijns privé-coach Paul Hartog na afloop.

De derde dag in Indianapolis, waar een aanwakkerende wind de temperatuur in de ochtend beneden de dertig graden hield, bracht ook de eerste uitgeschakelde Oranje-teams. De lichte dubbeltwee vrouwen eindigde in de herkansing op de derde plaats achter Italië en Frankrijk. De plaatswisseling tussen Ellen Meliesie en Annette Bogtstra baatte niet. Vooraf had het duo minimaal op een plaats in de finale gehoopt, in hun hart zelfs op een medaille. Ook de lichte dubbelvier mannen werd uitgeschakeld. Maarten van der Linden, Joris Vrij, Pim van Oppenraaij en Joris Trooster eindigden als derde, een plaats te hoog. De uitschakeling was ingecalculeerd. Het viertal is pas bijeen en verkeert in een leerfase.

In de middagsessie kwamen de laatste Nederlandse boot in actie. De vrouwen dubbeltwee in de open klasse eindigde keurig als tweede achter de Nieuwzeelandse titelverdedigers Baker-Lawson. De Groot en Van Nes werden niettemin naar de herkansing terugverwezen. (ANP)