MOZAIEK

Bij opgravingen in het centrum van Utrecht is een bijzonder gaaf gebleven mozaïek-tegelvoer uit het begin van de 14e eeuw gevonden. De vloer van 3 bij 7 meter, bevindt zich in het huis waar drie eeuwen later de Utrechtse schilder Abraham Bloemaert woonde. De bijna compleet bewaard gebleven vloer bestaat uit in mozaïek gelegde tegels in geel, rood en zwart. Langs de haard zijn de tegels versierd met afbeeldingen van Franse lelies. Dergelijke vloeren worden ook wel een 'slijtvast tapijt' genoemd. Eénmaal eerder, in 1869, is een gelijksoortige vloer aangetroffen op het Janskerkhof in Utrecht. De beschilderde tegels vormen nu een van de pronkstukken van het Centraal Museum in Utrecht. Wegens de grote zeldzaamheid van de tegels zal de gemeente trachten de vloer in te passen in de nieuwbouw die voor het terrein gepland staat.