Londen blijft favoriet voor vestiging

DEN HAAG, 14 sept. Londen behoudt zijn positie als populairste Europese vestigingsplaats voor het bedrijfsleven met glans. In de European Real Estate Monitor heeft de Britse hoofdstad zijn eerste plaats versterkt ten opzichte van Parijs, dat de tweede plaats behoudt. Amsterdam handhaaft zich op de ranglijst op vijf.

De European Real Estate Monitor verschijnt jaarlijks. Hij bevat de resultaten van een enqûete onder 500 topmensen in het bedrijfsleven. Zij geven in het onderzoek aan in welke mate de belangrijkste steden voldoen aan de eisen die zij stellen bij het zoeken van een vestigingsplaats. Daar komt een “algemeen klassement” uit voort met de volgende top tien: 1. Londen, 2. Parijs, 3. Frankfurt, 4. Brussel, 5. Amsterdam, 6. Zurich, 7. Barcelona, 8. Düsseldorf, 9. Milaan en 10. Madrid. Rotterdam is op de 30ste plaats terecht gekomen.

De 500 ondervraagde bedrijfsleiders vinden cummunicatiefactoren het belangrijkst voor een vestigingsplaats. Het gaat daarbij zowel om transportverbindingen als om faciliteiten voor telecommunicatie. Kostenfactoren komen op de tweede plaats, terwijl aspecten die het leven veraangenamen op het wensenlijstje onderaan bungelen.

Stijgers zijn onder andere Barcelona (van 10 naar 7), Milaan (van 12 naar 9) en Madrid (van 16 naar 10). De sterke positie van Londen blijkt onder meer uit het feit dat deze stad bij de meeste vragen als beste uit de bus komt. De ondervraagden zien Londen wel als een vuile stad, maar dat weegt voor hen toch minder zwaar. De topondernemers zien Londen nog als het belangrijkste financiële centrum van Europa, maar de positie van Frankfurt neemt gestaag in belang toe. Als de trend zich voortzet, zal Frankfurt de Britse hoofdstad over een paar jaar passeren. Bij de vraag naar een goed ondernemingsklimaat als gevolg van overheidsbeleid scoort Praag een opvallende derde plaats na Londen en Parijs.

Amsterdam ondervindt veel waardering wegens de veeltaligheid van de stad. In de stedenlijst bezet de hoofdstad op dit punt de derde plaats, na Londen en Brussel. Sterk scoort Amsterdam ook bij de kwaliteit van de infrastructuur. De beschikbaarheid en de kosten van personeel leveren slechts bescheiden 15e plaats op.