KLM breidt belang in Northwest uit tot 25 pct

AMSTELVEEN, 14 SEPT. De KLM heeft haar belang in de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines uitgebreid met 5 procent tot 25 procent. KLM neemt voor ruim 310 miljoen gulden het belang van de Australische brouwer Fosters over. Dat heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vanochtend bekend gemaakt.

Naast de gewone aandelen neemt KLM ook de preferente aandelen Northwest van Fosters over. De Nederlandse maatschappij beschikt daarmee over een belang van 500 miljoen dollar aan preferente aandelen Norhtwest.

Op de Amsterdamse effectenbeurs liep de koers van KLM prompt enige schade op. Na het nieuws verloor het aandeel 90 cent en noteerde rondom het middaguur 48,40 gulden. Beurshandelaren vonden het zonde dat KLM zoveel geld steekt in Northwest, een participatie waaraan de KLM in de beginfase veel geld verloren heeft.

Analist L. Chaillet van CLN Oyens & Van Eeghen oordeelde daarentegen in een eerste reactie positief over de investering. De relatie met Northwest is volgens hem voor de KLM een uniek concurrentievoordeel dat nu wordt bestendigd. Volgens de KLM onderstreept de investering haar vertrouwen in de wereldwijde samenwerking met de Amerikaanse maatschappij.

Vorig jaar was de deelneming van KLM in Norhtwest nog in het geding bij de fusiebesprekingen met Swissair, Scandinavian Airlines (SAS) en Austrian Airlines bij het project Alcazar. KLM hield in die besprekingen vast aan Northwest als Amerikaanse partner voor de beoogde nieuwe onderneming, terwijl Swissair de voorkeur gaf aan zijn Amerikaanse partner, Delta Airlines. De besprekingen liepen vorig jaar november vast op de partnerkeuze.

Northwest en KLM opereren eigenlijk als een Nederlands-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Beide bieden hun diensten gezamenlijk aan. Daardoor zijn alle bestemmingen van Northwest ook KLM-bestemmingen geworden en omgekeerd. Het route-netwerk verbindt 170 Amerikaanse steden met meer dan 85 bestemmingen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Northwest Airlines is volgens IATA-gegevens over 1993 nummer vijf op de wereldranglijst voor passagiersvervoer en nummer acht voor vracht. De onderneming heeft zich goed weten te herstellen van de malaise van de voorgaande jaren in de luchtvaartbranche.

Het belang dat KLM van Fosters overneemt is samengesteld uit 5.495.069 gewone aandelen, 659 serie A preferente aandelen en 1947 serie B preferente aandelen. Het is niet duidelijk of KLM ook de commissaris-zetel van Fosters zal overnemen.