Israel en PLO tekenen Verklaring van Oslo tijdens 'vredesconcert'

OSLO, 14 SEPT. In de pauze van een 'vredesconcert' in Oslo hebben de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres en PLO-leider Arafat gisteren beloofd niet langer politieke geschillen uit te vechten op bijeenkomsten met donor-landen.

Peres en Arafat tekenden hun 14 punten tellende akkoord, de 'Verklaring van Oslo', op een concert ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de ondertekening van de Israelische-Palestijnse autonomie-overeenkomst in Washington. De onderhandelingen over deze principe-overeenkomst waren in het diepste geheim in Noorwegen en met Noorse bemiddeling gevoerd, zoals Noorse tussenkomst ook de nieuwe Verklaring heeft geproduceerd. “Als we problemen hebben, weten we dat we een plaats hebben genaamd Oslo”, zei Peres gisteren.

Vrijdag strandde een bijeenkomst in Parijs van internationale donors met Israel en de PLO over het vrijmaken van geld voor de Palestijse autonomiegebieden op de Palestijnse eis dat buitenlands geld zou worden besteed aan Palestijnse projecten in (Arabisch) Oost-Jeruzalem. Israel verzette zich daar met kracht tegen, onder verwijzing naar de autonomie-akkoorden die de kwestie van de toekomst van Jeruzalem naar 1996 doorschuiven. Israel verzet zich niet tegen het principe van buitenlandse investeringen in Oost-Jeruzalem, zo zei gisteren een Israelische woordvoerder. Maar wel is het principeel tegen dergelijke investeringen in het kader van de internationale hulp die aan de Palestijnse autonomie is toegezegd - waarvan Jeruzalem geen deel uitmaakt.

Volgens de nieuwe Verklaring hebben beide partijen Noorwegen nu gevraagd een nieuwe donorbijeenkomst in Parijs bijeen te roepen. Om de groeiende bezorgdheid van donors weg te nemen dat zij tot in lengte van dagen tot financiering van de Palestijnse gebieden zijn veroordeeld, herhaalt Arafat in de Verklaring de belofte een belastinginningssysteem te ontwikkelen. (Reuter, AP, AFP)