Handelsoverschot Japan met VS hoger

TOKIO, 14 SEPT. Het handelsovershot van Japan is in augustus afgenomen tot 6,08 miljard dollar. Dat blijkt uit de douanegegevens die het Japanse ministerie van financiën woensdag naar buiten heeft gebracht. Het overschot in augustus vorig jaar bedroeg 7,49 miljard dollar. Het overschot dat Japan heeft met de Verenigde Staten is daarentegen verder opgelopen. Het saldo van de export en import nam toe van 3,42 miljard tot 3,49 miljard dollar. Het bericht komt op het moment dat de delegaties van beide landen onderhandelingen voeren om de scheve verhoudingen in de handelsstromen enigszins recht te trekken. Bij de cijfers over het overschot moet worden aangetekend dat de hoge koers van de yen ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid de waarde van de Japanse export omhoog heeft geduwd. Deze wordt immers in dollars uitgedrukt. De invoer bedroeg in augustus dit jaar 25,18 miljard dollar vergeleken met 20,38 miljard dollar in dezelfde maand vorig jaar. De uitvoer, naar landen waar de economie de laatste tijd steeds beter gaat draaien, steeg van 27,87 miljard naar 31,26 miljard dollar. (Reuter)