Goudhaantje Ronaldo redt PSV in bizar foutenfestival

LEVERKUSEN, 15 SEPT. Bizar, onthutsend, spectaculair, dramatisch. Er waren gisteravond nog wel meer woorden te bedenken voor een van de meest merkwaardige wedstrijden uit de geschiedenis van het UEFA-Cuptoernooi. Bayer Leverkusen-PSV: rust 4-2, eindstand 5-4. Een ijshockey-uitslag. Aan doelpunten in ieder geval geen gebrek, aan defensieve blunders evenmin. En dat laatste gold met name voor PSV, want dat Ronaldo enkele keren fenomenaal huis hield in de verdediging van Leverkusen kon nauwelijks als foutief verdedigen worden aangemerkt. Daar was gewoon geen kruid tegen gewassen.

Nog nahijgend van de spanning en emotie goot Aad de Mos na afloop het ene na het andere Duitse biertje naar binnen. Hij besefte dat PSV wat al te gewillig had meegewerkt aan een macaber schouwspel dat nog redelijk goed afliep dankzij de Braziliaanse wondervoetballer Ronaldo. Hij nam drie treffers voor zijn rekening. Maar was het Haagse Aadje niet die zich aanvankelijk zelf opwierp als regisseur van het foutenfestival?

Het eerste kwartier kreeg PSV drie treffers tegen. In de Eindhovense verdediging regeerde de chaos. De blessures van Van der Gaag en Faber, alsmede het vertrek van Popescu naar Tottenham, noopten De Mos tot het inzetten van een onervaren kracht als Jürgen Dirkx. Maar grotere gevolgen had het benutten van spits Erik Meijer als verdediger. Zaterdagochtend werd tijdens een trainingspartijtje deze 'meesterzet' met succes uitgeprobeerd. Meijer zou de snelle spits Hans-Peter Lehnhoff moeten schaduwen, die hij nog kende uit zijn periode bij FC Antwerp. Toen raakte de Duitser nog weleens geïrriteerd als Meijer hem op de hielen zat. Maar dat was toen. De realiteit was gisteren dat Lehnhoff zich als een soort hangende rechterspits naar het middenveld liet terugzakken om vervolgens bij elke uitval razendsnel over Meijer heen te denderen.

Meijer werd in plaats van voorstopper gedwongen als een soort linksback te opereren, terwijl dat toch de taak is van Tom van Mol. De Belg liep echter in die eerste fase wat verloren rond voor het doel van de hypernerveuze doelman Stanley Menzo. Na een kwartier zag De Mos in, dat het zo niet langer kon en werd Meijer gewisseld voor Boudewijn Pahlplatz. De officiële lezing was later, dat er iets moest worden gedaan aan de 3-1-achterstand. Maar met deze ene wissel kwam er weer evenwicht in het team, zeker op de linkerflank, en keerde PSV terug naar de tactiek die vanaf het begin van het seizoen werd gehanteerd en voor de toekomst het watermerk moet worden van de Eindhovense club: vier verdedigers, twee middenvelders en vier aanvallers. Het vaste stramien was uitgerekend in deze belangrijke Europa-Cupwedstrijd voor een keer verlaten om aanpassingen te doen aan de tegenstander.

Eenmaal in de vertrouwde opstelling, kreeg PSV greep op de wedstrijd en kon het zelfs bij vlagen domineren. De Mos: “Het is allemaal achteraf praten. Natuurlijk kun je nu zeggen dat we beter meteen met vier spitsen hadden kunnen spelen. Maar als ik weer een stategie moet bepalen, zou ik voor dezelfde opzet kiezen. Ik kan alleen maar blij zijn dat die ingreep na zestien minuten zijn uitwerking niet heeft gemist.”

De Mos kon ook tevreden zijn met het doelsaldo van -1 na een wedstrijd die enige gelijkenis vertoonde met Leverkusen-Benfica (4-4) van vorig seizoen. “Ik zat toen toevallig hier ook op de tribune. Verder heb ik nog nooit in mijn leven zo'n wedstrijd gezien.” Voor Meijer restte echter een stevige kater. In de rust wilde hij niet naar de kleedkamer, maar bleef hij achter in de dug-out. “Ik moest de hele linkerkant bestrijken. Daarvoor mis ik natuurlijk de snelheid. Ik ben nog nooit zo vlot gewisseld. Ik stond achter de beslissing van de trainer om zo te spelen. Het is echter verkeerd uitgepakt. En daar voel ik me beslist niet lekker bij.”

Ook zonder Erik Meijer bleef PSV achterin trouwens schutteren. Hoewel De Mos binnen afzienbare tijd weer moet kunnen beschikken over Faber en Van der Gaag, terwijl ook de Braziliaanse aankoop Vampeta in de verdediging kan spelen, blijft de defensie een te wankele basis. Zeker internationaal gezien. De investering van 25 miljoen wordt bijna waardeloos met zo'n defensie, want PSV dweilt met de kraan open. De Mos heeft zich aanvankelijk op het standpunt gesteld dat hij à la Ajax-coach Van Gaal de vervanger van Popescu in de jeugd wil zoeken. Maar van het bestuur heeft hij toestemming om Stan Valckx terug te halen. De wedstrijd tegen Bayer Leverkusen heeft zijn ogen wel geopend. “Ik wil alles nog eens rustig op een rijtje zetten. Wat betreft de vervanger van Popescu is afgesproken dat we eerst deze wedstrijd zouden afwachten. Welnu, het lijkt me wel duidelijk waar de problemen liggen. Hoewel je die niet alleen in de laatste linie moet zoeken. De defensieve manco's zitten door het hele elftal heen. Bij de derde treffer van Leverkusen telde ik vier van onze spelers die stilstonden op de helft van de tegenstander.”

Het optreden van Ronaldo vergoedde veel. Er hoeft nu niet meer aan te worden getwijfeld dat PSV een goudhaantje in huis heeft gehaald, die Romario kan doen vergeten. Ronaldo is constanter, beweeglijker, meer een teamspeler, zorgt voortdurend voor adembenemende acties en blijkt zeker zo trefzeker. Gisteravond gaf hij ook op Europees niveau zijn visitekaartje af. Het is in feite onbegrijpelijk dat Ronaldo tijdens het WK niet in actie kwam. De geïmponeerde Leverkusen-trainer Dragoslav Stepanovic wilde Ronaldo's bewaker Jens Melzig niets verwijten. “Ik zei na de wedstrijd tegen hem: je moet niet denken dat je slecht hebt gespeeld. Tegen zo'n ongelooflijk goede voetballer is niets bestand.” De Mos gooide er nog een schepje bovenop. “Een parel, een juweel. Ik heb nog nooit zo'n speler gezien. En toch pas zeventien jaar. Als je ziet hoe koelbloedig hij te werk gaat. En deze tegenstander was toch niet Bal Op Het Dak 7.”

    • Erik Oudshoorn