Filmfestival in Utrecht toont ruim 300 films

AMSTERDAM, 14 SEPT. De veertiende editie van het Nederlands Film Festival (voorheen de Nederlandse Filmdagen) in Utrecht wordt vandaag over een week geopend met een vertoning van onder meer Theu Boermans' speelfilm 1000 Rosen. Slechts een andere nieuwe lange speelfilm, Gerrard Verhages Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen, beleeft die week zijn wereldpremière. Het gehele programma bestaat uit ruim driehonderd film- en televisieprodukties, ondergebracht in vele verschillende secties en retrospectieven (Herman van der Horst, Rutger Hauer, geluid in film enz.).

Het grootste deel van het programma wordt in beslag genomen door de jaaroogst van het seizoen 1993-94. Voor het eerst heeft het festival een selectie toegepast, zodat van de 289 ingezonden produkties er 169 voorgelegd worden aan de jury, die elf Gouden Kalveren toekent. Nieuw is de instelling van Kalveren in de categorieën 'acteerprestatie in een tv-drama' en 'beste Europese film'.

Voor die laatste prijs komen zeven speelfilms in aanmerking uit even zoveel Europese landen met een kwantitatief bescheiden filmproduktie. Het is volgens festivaldirecteur Jacques van Heijningen de bedoeling met deze nieuwe sectie 'Best of the Fests' de aanzet te geven tot een uitwisseling met andere nationale filmfestivals. Samen met de Nederlandse winnaar van het Gouden Kalf zouden de zeven, elk in eigen land bekroonde films zo een internationale tournee kunnen gaan maken.

Net als vorig jaar heeft in de zevenkoppige jury weer geen enkele filmregisseur zitting, in tegenstelling tot de ex-directeur en twee bestuursleden van het vorig jaar opgeheven Fonds voor de Nederlandse Film. Voorzitter Kees Spaan - dagbladmanager en ex-voorzitter van het oude Fonds - treft in zijn gezelschap aan zijn voormalige collega, de columniste Pauline Terreehorst, journaliste Xandra Schutte, editor en keuzeheer van het nieuwe Filmfonds Ot Louw, cameraman Mat van Hensbergen, actrice Catherine ten Bruggencate en ex-filmofficial, nu directeur van het Cinekid-festival Hans Klap.

Op het laatste moment heeft het Nederlands Filmfestival, na een afzegging van de Britse regisseur Ken Loach, toch nog een internationaal bekende filmmaker bereid gevonden in de Pieterskerk de zogenaamde 'Cinema Militanslezing' uit te spreken. De in Australië wonende Paul Cox, een stamgast van het Utrechtse festival, wordt de eerste Nederlandse lector in de reeks.

    • Hans Beerekamp