DSM gaat tegen mineur-stemming op effectenbeurs in

AMSTERDAM, 14 SEPT. DSM was vanochtend één van de weinige stijgers op de Amsterdamse effectenbeurs die na een lichte opleving gistermiddag volslagen in mineur was door angst voor een verder stijgende rente.

AMSTERDAM De slechte stemming op de Amsterdamse effectenbeurs kwam vanochtend voor vele handelaren als een verrassing. Gisteren werden de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten bekend en die vielen mee. Vanochtend echter was de angst voor een stijging van de rente echter volledig teruggekeerd. “Deze markt is in de greep van de rente-angst”, zegt een handelaar. De obligaties lieten gemiddeld twee dubbeltjes liggen.

DSM was de grote uitzondering in de ongeanimeerde markt. Net als de afgelopen dagen bestond er grote belangstelling voor het Limburgse chemieconcern. Vooral buitenlandse beleggers waren geïnteresseerd in DSM. Het chemiefonds trok 3,30 gulden aan op 155,30. Van Ommeren was de sterkste daler. Het Rotterdamse havenconcern noteerde een verlies van een gulden op 46,40. Ook de haven van Rotterdam kwam vanochtend op de beurs in het nieuws door de belangstelling van de firma Chiquita om het overslaan van 250.000 bananen te verplaatsen van Antwerpen naar Rotterdam.

KLM zakte na het middaguur tot 48,90 gulden na de bekendmaking van de luchtvaartmaatschappij dat zij haar belang in de Amerikaanse partner Northwest Airlines heeft uitgebreid van 20 naar 25 procent. Een koop die het bedrijf 180 miljoen dollar gaat kosten.

Nijverdal-Ten Cate ging op de lokale markt flink omlaag op 83,50, een verlies van 2,30. Onlangs publiceerde Nijverdal een hogere halfjaarwinst. Kantoorleverancier Van Dorp Groep zakte acht dubbeltjes op 35 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren hoger gesloten onder invloed van geruststellende inflatiecijfers. De Dow Jones-index steeg met 19,52 punten tot 3.879,86. Over de hele linie gezien was het aantal hoger sluitende fondsen slechts weinig groter dan het aantal verliezers. De omzet kwam uit op een behoorlijk totaal van 292 miljoen aandelen.

De afgelopen vrijdag gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen veroorzaakten een scherpe negatieve reactie op de beurs. Daarom werden de gegevens over de consumentenprijzen met de nodige vrees tegemoet gezien. Het bleek mee te vallen. De prijsindex steeg in augustus met 0,3 procent, iets minder sterk dan verwacht. Dat zorgde voor koersstijgingen op de obligatiemarkt, waardoor de aandelen werden meegetrokken. De Dow Jones-index kwam op een maximale winst te staan van 31 punten, vooral dank zij IBM, Alcoa en International Paper. Later op de dag ging een deel daarvan verloren door winstnemingen.

Op de valutamarkt in New York moest de dollar de koerswinst die in Europa was geboekt prijsgeven. Tegen het slot van de handel werd 1,7305 genoteerd. In Amsterdam was dat 1,7355 gulden.

TOKIO De Nikkei-index eindigde vandaag 126,73 punten lager op 19.919,38 punten. Morgen is de beurs van Tokio gesloten, waardoor beleggers vandaag een afwachtende houding aannamen.