Disney zorgt voor nieuwe wending in de strijd om NBC

NEW YORK, 14 SEPT. De strijd om het bezit van de Amerikaanse tv-omroep NBC, nu nog eigendom van elektronica- en dienstenconglomeraat General Electric, kreeg gisteren een nieuwe wending toen bleek dat ook Walt Disney Co. interresse heeft in de omroep die jarenlang samen met CBS en ABC het Amerikaanse tv-aanbod domineerde.

De New York Times maakte gisteren melding van besprekingen tussen de bekende amusementsfirma en NBC-moeder GE. De krant beroept zich daarbij op anonieme bronnen. De betrokken ondernemingen weigerden elk commentaar.

Volgens sommige door de krant aangehaalde bronnen wil Disney-topman Michael D. Eisner tot 5 miljard dollar neertellen voor NBC. Anderen vinden dat bedrag veel te hoog.

Disney sluit met een mogelijik bod aan bij een inmiddels lange rij ondernemingen die NBC willen inlijven. Eerder werd bekend dat Time Warner overname-besprekingen voert met General Electric. Ook zou ITT een oog op NBC hebben laten vallen. Een woordvoerder van ITT ontkende echter dat het bedrijf bij serieuze overname-besprekingen betrokken was. Ook uitgever Harcourt General en Turner Broadcasting, eigenaar van onder andere nieuwszender CNN, overwegen een bod op NBC.

Disney heeft twee voordelen bij een mogelijke overname van NBC vergeleken met Time Warner. Disney heeft weinig schulden en bezit nog geen tv-stations. Time vreest naar verluidt grote problemen met de Amerikaanse wetgever die bepaalt heeft dat exploitanten van kabel-omroepen geen tv-stations mogen bezitten in de markt van de kabel-omroep. Time Warner is de tweede exploitant van kabel-omroepen op de Amerikaanse markt.

Behalve NBC mag ook CBS zich verheugen in de levendige belangstelling van potentiële kopers. Ook voor CBS hebben Disney en Time Warner belangstelling getoond. Disney is uit op een eigen tv-omroep om zich zo te verzekeren van een gegarandeerde afzet van programma's en films die uit de Disney-studio's rollen.

NBC wordt door analisten al jaren gezien als een overnamedoel. Het bedrijf zou niet goed passen in de structuur van General Electric. Daarom doen al tijdenlang geruchten de ronde over mogelijke overnamekandidaten. De Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Bill Cosby werd vorig jaar nog genoemd als een van de geïnteresseerde partijen voor de koop van NBC.

Waarnemers verwachten al geruime tijd een fusie- en overnamegolf met alledrie de Amerikaanse networks als middelpunt. Disney Corp. wordt op zijn beurt nog steeds genoemd als mogelijke kandidaat voor een fusie met het derde grote Amerikaanse netwerk, ABC. Dat is eigendom van het eveneens gefuseerde concern Capital Cities/ ABC, en al geruime tijd het middelpunt van speculaties. (AP, Reuter)