'De Beer ambassadeur Den Haag'

JOHANNESBURG, 14 SEP. Dr. Zach de Beer, de voormalige leider van de Democratische Partij (DP), wordt genoemd als de nieuwe ambassadeur van Zuid-Afrika in Den Haag. Het Zuidafrikaanse dagblad Beeld schreef vanmorgen dat De Beer de huidige ambassadeur Albert Nothnagel zal opvolgen. Het ministerie van buitenlandse zaken in Pretoria wil de kandidatuur van De Beer “bevestigen noch ontkennen”.

De Beer (65) trad af als partijleider nadat de liberale DP bij de eerste algemene verkiezingen op 27 april een grote nederlaag leed. Hij was sinds het eind van de jaren vijftig actief in de Progressieve Federale Partij, een van de voorgangers van de DP, waarvan de bekende parlementarier Helen Suzman het “gezicht” was. Na een loopbaan in het bedrijfleven als directeur van de mijngigant Anglo American, werd De Beer in 1989 leider van de DP. Hij was nauw betrokken bij de onderhandelingen over een nieuwe, non-raciale grondwet voor Zuid-Afrika. De Beer was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar.

De benoeming van De Beer in Den Haag zou deel uitmaken van een serie nieuwe Zuidafrikaanse ambassadeurs op belangrijke posten. De nieuwe regering wil de Zuidafrikaanse diplomatie op korte termijn hervormen, opdat zij meer een afspiegeling wordt van de Zuidafrikaanse bevolking. De meeste posten in het buitenland zijn tot nu toe politieke benoemingen van de vorige Nationale Partij-regeringen.

De nieuwe Zuidafrikaanse ambassadeur in Washington wordt waarschijnlijk Franklin Sonn, rector van een technische hogeschool in Kaapstad en prominent ANC'er. Andere ANC'ers die kans maken op een ambassadeurspost zijn dominee Alan Boesak, die mogelijk de nieuwe Zuidafrikaanse vertegenwoordiger bij de VN in Geneve wordt, en Barbara Masakela, de voormalige rechterhand van Nelson Mandela, die kandidaat is voor Parijs. De ambassadeur in Den Haag had al te kennen gegeven dat hij naar Zuid- Afrika wil terugkeren.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Pretoria noemde de berichten over benoemingen vanmorgen “speculatief”. Na afstemming met de betrokken buitenlandse regeringen zal president Mandela de benoemingen openbaar maken. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt.