Britse inflatie hoger

LONDEN, 14 SEPT. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in augustus opgelopen van 2,3 procent naar 2,4 procent op jaarbasis. Dit is vanmorgen officieel bekend gemaakt. De werkloosheid liep in deze maand licht terug, van 9,3 procent van de beroepsbevolking naar 9,2 procent. Netto kwamen in augustus 34.000 banen bij. Het gevaar voor oplopende inflatie lag ten grondslag aan het besluit van de Britse minister van financiën Kenneth Clarke om maandag de basistarieven van de Bank of England te verhogen van 5,25 procent naar 5,75 procent. Dat was de eerste duurzame renteverhoging in vijf jaar. Het ministerie van financiën onderstreepte vanmorgen dat inflatie nog steeds geen bedreiging vormt. Met name de rente- en afbetalingen voor hypotheken, die in het cijfer zijn opgenomen, hadden een opstuwend effect. De Britse economie, die al twee jaar uit de recessie is, groeit volgens de meeste prognoses dit jaar met tegen de vier procent.