Algiers laat twee topleiders FIS vrij uit de gevangenis

ALGIERS/ BONN, 14 SEPT. De Algerijnse autoriteiten hebben gisteren de vrijlating uit de gevangenis bekendgemaakt van de twee top-leiders van het verboden, fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), Abassi Madani en Ali Belhadj.

Madani en Belhadj, die twee jaar geleden tot 12 jaar gevangenis werden veroordeeld wegens aanvallen op de staatsveiligheid, zijn onder huisarrest geplaatst. Zij mogen communiceren met andere leiders van het FIS, zo werd vandaag meegedeeld. Drie andere FIS-leiders zijn in vrijheid gesteld. Niet werd meegedeeld wanneer een en ander zich precies heeft voltrokken. Volgens de bekendmaking van gisteren zijn de maatregelen erop gericht de FIS-leiders “in staat te stellen hun steun te geven aan de beoogde beëindiging van het geweld en herstel van veiligheid en stabiliteit te realiseren”.

Het FIS-leiderschap in ballingschap omschreef de maatregel als “een belangrijke, positieve stap - maar onvoldoende” om officiële onderhandelingen tussen het FIS en het bewind mogelijk te maken. Geëist wordt dat alle andere gevangen moslim-activisten, en met name Abdelkader Hachani, worden vrijgelaten en dat het huisarrest van Madani en Belhadj wordt opgeheven.

Tegelijk worden “oprechte mannen” binnen leger, gendarmerie en politie opgeroepen zich bij het FIS en zijn gewapende arm, het AIS, te voegen om “hun religie te verdedigen, evenals de waarden van de natie die nu voor hun eigen ogen worden vertrapt”. In het communiqué wordt niet gesproken van een wapenstilstand, waartoe Madani zich eerder in een brief aan president Liamine Zéroual heeft bereid verklaard. Het is intussen zeer onzeker of een andere radicale organisatie, de Gewapende Islamitische Groep, aan enig bestand zal willen meewerken.

De gebaren naar het FIS zijn direct verbonden met de 'nationale dialoog' die de autoriteiten enkele weken geleden zijn begonnen met een deel van de oppositie, voor zover niet gewelddadig, en die ten doel heeft een uitweg te vinden uit de bloedige strijd om de macht in Algerije.

Sinds de autoriteiten rond de jaarwisseling van 1991-'92 een verkiezingsoverwinning van het FIS verhinderden, heeft die machtsstrijd meer dan 10.000 mensen het leven gekost. President Zéroual staat onder groeiende druk om met het FIS een machtsdeling overeen te komen of een overgangsregering te vormen. Overigens weigeren enkele anti-fundamentalistische partijen om met de dialoog mee te doen. (AFP, Reuter, AP)