Akkoord Cuba-VS werkt

HAVANA, 14 SEPT. Het akkoord dat de Verenigde Staten en Cuba vrijdagnacht in New York hebben gesloten, heeft een einde gemaakt aan de vluchtelingenstroom vanuit Cuba. De twee landen kwamen overeen dat de VS jaarlijks 20.000 visa zullen verstrekken aan Cubanen die het land willen verlaten. Cuba beloofde op zijn beurt een eind te maken aan de exodus van Cubanen op vlotten en bootjes.

Aspirant bootvluchtelingen hadden tot gisteren twaalf uur 's middags de tijd om de stranden te ontruimen. Daarna zou de Cubaanse politie hen “desnoods met geweld” beletten zee te kiezen. Sinds gisteren zijn de stranden nabij de hoofdstad Havana voor het eerst sinds weken inderdaad verlaten. Politieagenten patrouilleren temidden van achtergelaten bouwmateriaal voor vlotten.

Bij de Amerikaanse vertegenwoordiging in Havana hebben zich inmiddels vele honderden Cubanen verzameld die in aanmerking willen komen voor een visum. Zij moeten daartoe kunnen aantonen dat zij in de VS directe familieleden hebben met de Amerikaanse nationaliteit.

De exodus begon na rellen op 5 augustus in Havana. Inmiddels hebben circa 40.000 van de elf miljoen Cubanen hun land verlaten. Waarnemers geloven dat de meest ontevreden Cubanen het land hebben verlaten en het bewind van president Fidel Castro daarmee in feite een dienst hebben bewezen. Het akkoord tussen de VS en Cuba stelt de VS in staat hun aandacht ten volle aan de Haïtiaanse crisis te wijden. (Reuter)