VS treden toe tot bestuur van BIB

BASEL, 13 SEPT. De Federal reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft twee van haar bestuurders benoemd als lid van het bestuur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB). Het is voor het eerste sinds de oprichting van de BIB, 64 jaar geleden dat de Verenigde Staten hun bestuurlijke plek bij de Bank innemen. De BIB is de internationale bank van de centrale banken. De benoeming werd vanmorgen goedgekeurd door de zittende leden van het BIB-bestuur, dat tot nu toe bestond uit acht voorzitters van Europese centrale banken. Ook de gouverneurs van de centrale banken van Japan en Canada werden in het bestuur van de BIB gekozen.

De bestuursuitbreiding luidt een nieuwe periode in voor de BIB, dat het oudste internationale financiële instituut ter wereld is. Onder leiding van de Brit Adrew Crockett probeert de Bank een globaler beleid te voeren, en zich minder exclusief te concentreren op Europa. Met de benoeming van de leden van de VS komt tevens een einde aan het Amerikaanse isolement van de BIS. De Verenigde Staten stonden in 1930 aan de wieg van de BIB, maar namen daarna nooit meer hun bestuursplaatsen op.

De BIS werd in 1930 opgericht om de Duitse herstelbetalingen uit de Eerste Wereldoorlog te overzien, maar groeide daarna uit tot een forum voor internationale centrale bankiers. Zo vinden er de bijeenkomsten van de monetaire beleidsmakers van de groep van tien grootste industrielanden plaats. Vertegenwoordigers van de Federal Reserve Board woonden, hoewel niet als officieel bestuurslid, daarom wel regelmatig zittingen ten kantore van de BIB bij. De nieuwe Amerikaanse bestuurders zijn 'Fed'-voorzitter Alan Greenspan en William McDonough, de voorzitter van de belangrijke centrale bank van de staat New York. Greenspan zei in juni van dit jaar al dat een aktievere deelname van de Amerikaanse centrale bank aan de BIB de VS in staat zal stellen om een aktievere rol te spelen in het internationale financiële en monetaire beleid. Door de oprichting van het Europese Monetaire Instituut, de voorloper van de Europese centrale bank, schuift de BIB al in de richting van een meer internationaal instituut. (Reuter)