Venezuela komt met economisch plan

CARACAS, 13 SEPT. Venezuela heeft een tweejarenplan gepresenteerd voor de opbouw en stabilisering van de economie. Julio Sosa, de minister van financiën, concentreet zich op de stimulering van de economie, de vermindering van het begrotingstekort en de strijd tegen de inflatie. Voor de agrarische sector is steun ter waarde van omgerekend 300 miljoen dollar uitgetroken. De verkoop van staatsbedrijven en de verdrievoudiging van de benzineprijs moeten de staatskas spekken met 3 miljard dollar. Benzine kost in Venezuela op het ogenblik ongeveer 6 cent per liter. De staat subsidieert de brandstof fors. De vorige verhoging van de benzineprijs, in 1989, leidde tot opstand en plunderingen. In juli heeft de regering al besloten tot een aantal noodmaatregelen, zoals het bevriezen van de prijzen en de controle op het deviezenverkeer. Het gaat Venezuela economisch slecht. De industriële produktie gaat dit jaar met 8 à 10 procent achteruit en de inflatie komt uit op 70 procent. In de eerste helft van dit jaar is de werkloosheid opgelopen van 6 tot ruim 9 procent van de beroepsbevolking. ING Bank maakte vanmorgen bekend als eerste buitenlandse bank een volledige bankvergunning voor Venezuela te hebben ontvangen.(DPA)