Twee Nederlandse roeiploegen bij WK in finale

INDIANAPOLIS, 13 SEPT. Nederland is het toernooi om de wereldtitels roeien in de Verenigde Staten redelijk goed begonnen. In Eagle Creek Park bij Indianapolis, op vrijwel glad water en bij dertig graden, haalde de Oranje-afvaardiging twee finaleplaatsen: de vier-met-stuurman van Nereus en de vier-zonder-stuurvrouw. Skiffeuse Irene Eijs roeide zich bovendien naar de halve eindstrijd.

Zes ploegen werden naar de herkansingen verwezen. De meeste volgens verwachting. Nederland had, op genoemde finalisten en Eijs na, zijn beste roeiers nog niet ingezet. Vandaag komen de resterende vier ploegen voor de series in actie, zonder uitzondering alle vier medaille-kandidaat: de lichte skiffeurs Laurien Vermulst en Pepijn Aardewijn, de dubbeltwee vrouwen en de Holland Acht.

Voor de Nereus-vier werden de WK van '94 in de serie al een revanche voor '93. In het Tsjechische Roudnice waren de Amsterdammers ook al met veel ambities gestart. Door onhandig manoeuvreren bleef de ploeg toen buiten de finale en was daarna de zevende plaats het maximaal haalbare. Jochem Jansen, Pim Vos, Marc Eecen, Michiel Bartman en hun stuurman Kagan Turkcan moesten een jaar wachten op de wraak. Ze kregen er een mooie serie voor met Duitsland en Verenigde Staten. Duitsland leidde van start tot bijna-finish met een lengte voorsprong. Nereus schakelde de 'sprintturbo' precies op tijd in. “Onze specialiteit”, stelde Turkcan na afloop. Tien meter voor het einde lagen de boten gelijk, op de lijn lag oranje zestiende seconde voor. De eindtijd van 6.10,15 was de beste van alle elf deelnemers.

Gebouwd voor het roeien. Zo zag Kris Korzeniowski, de beroemde roeicoach uit de Verenigde Staten, de Nederlandse vrouwen bij het aanvaarden van zijn dienstverband bij de Nederlandse roeibond. Het nationale vrouwenroeien stelde bijzonder weinig voor. Desondanks voorspelde Korzeniowski in januari jongstleden medailles bij dit WK en kansrijke ploegen bij de Olympische Spelen van '96 in Atlanta.

De roeifanaat bracht iets ongekends teweeg. Op de Bosbaan krioelde het plotseling van de roeiende meiden; beginners, geroutineerden, van alles door elkaar. Korzeniowski zorgde voor aanhoudende onderlinge competitie, selecteerde zonder aanzien des persoons, wist van geen oude afspraken en wenste zich daar al helemaal niet aan te houden. Acht maanden later trok hij met twee parels naar Indianapolis: de acht en de helft daarvan in de vier-zonder.

Elien Meijer, Rita de Jong, Femke Boelen en Muriël van Schilfgaarde maakten gisteren in de serie Nederland tot een kanshebber op goud of zilver. Het viertal won de race met overmacht. De Verenigde Staten leidde de eerste kilometer. Daarna rukte Oranje, dat rustig was begonnen door een valse start in de eerste serie, op om met drie bootlengten te winnen. Een perfecte wedstrijd van de vier razend-enthousiaste sportvrouwen. Er werd veel gekust en geknuffeld op het thuisvlot.

“Het is nu zo anders dan vroeger”, zei Rita de Jong die al jaren meeroeit aan de Nederlandse top, “het is heerlijk om met zo veel anderen te roeien, nieuwe gezichten en nieuwe systemen. We hebben veel te danken aan de andere vier in de acht. Zij hadden ook de vier-zonder kunnen varen. Dank zij hen zijn wij zo hard gegaan, nu gaan we weer alles op de acht zetten.”

Na de derde plaats van de vrouwen-acht op zondag, gingen gisteren drie Nederlandse ploegen uit de lichte klasse naar de herkansingen. De mannen acht, voorgeslagen door de 35-jarige Mark Emke die een hernia-operatie overwon, leverde een mooie strijd tegen de Amerikanen. Nederland eindigde als tweede, met de vierde tijd totaal. “We kunnen voor een medaille gaan”, meende Emke, “maar eerst moeten we de finale halen. Dat moet lukken, want de snelheid is er.”

Tegenvallend was de vijfde plaats van de lichte dubbeltwee, Ellen Meliesie en Annette Bogstra. Niet dat ze de finale direkt konden halen, maar de twaalf seconden verschil met de Chinese winnaressen Zhong/Ou waren wel erg veel. Bogstra roeide zich stuk, moest lang herstellen en zei later dat zoiets normaal was. Een paar uur later, bij een training, wisselden Meliesie en Bogstra in de boot van plaats en voeren ze zoals ze in juli bij de Rotsee-Regatta in Luzern tweede waren geworden.

In de middagsessie van gisteren, met vijf Nederlandse boten in de open categorie, werden alleen reserve-roeiers tot de herkansingen veroordeeld. Karin Zuidgeest en Marleen van der Velden werden derde in hun serie twee-zonder, Rens Sanderse, reserve voor de Holland Acht, eindigde als tweede in de skiff. (ANP)