Twee meisjes uit Frans gezin willen in Nederland blijven

Twee meisjes uit een Frans-Algerijns gezin in Parijs zijn deze week ondergedoken in Nederland. Volgens de pleegouders worden ze thuis mishandeld.

NIEKERK, 13 SEPT. De Frans-Algerijnse Hadjira Cherchour (7) uit Parijs is een doorzettertje. Afgelopen winter was ze weer bij haar pleegouders in Niekerk. “Ze was niet van de ijsbaan af te slaan”, herinnert pleegvader Dijkema zich. “Zelfs 's avonds wilde ze erheen. Binnen een week heeft ze leren schaatsen.” In het kader van een project voor kinderen uit achterstandsgezinnen bracht Hadjira vanaf haar tweede haar vakanties bij het leraarsgezin Dijkema door. Ze was een lief kind, vertelt haar pleegvader. Maar toen ze deze zomervakantie kwam, had ze agressieve buien. De laatste week van haar vakantie weigerde ze haar kleren in te pakken. Dijkema:“Slapen deed ze nauwelijks, ze was onrustig en had nachtmerries. 'Ik hoef toch niet meer naar huis hè?', vroeg ze angstig.” Toen moeder Cherchour belde dat Hadjira ervoor moest zorgen dat ook haar broertje in de vakanties terecht kon bij de Dijkema's werd ze bang, vertelt Dijkema. “Ze voelde zich bedreigd, want ze wist dat ze op haar donder zou krijgen, als ze het niet voor elkaar kreeg.” In de vijf jaar dat Hadjira bij de familie Dijkema over de vloer kwam, groeide bij de Dijkema's het besef welke harde, wrede opvoeding ze kreeg. “Ze had littekens en brandplekjes op haar lichaam. Ze werd bedreigd met de dood, dat noem ik geestelijke mishandeling.”

Dijkema heeft de indruk dat Hadjira's moeder de boel thuis niet aan kan. Ze heeft vijf kinderen en zorgt ook voor Madja, het 13-jarige nichtje dat het afgelopen weekeinde aanvroeg in ons land. Dijkema: “Ze krijgt elk jaar een kind, werkt halve dagen en heeft een man die er niet veel is.”

Madja (13), Hadjira's nichtje, brengt al anderhalf jaar haar vakanties door bij de familie Spiegelenberg in het Drentse Gasselternijveen. Broodmager en met een ingevallen gezicht stapte ze bij aankomst de bus, vertelt haar pleegmoeder M. Spiegelenberg. “Volgens mij krijgt ze bij haar tante dagen geen eten, of alleen restjes. Als wij aan tafel gingen, bleef zij in het begin altijd wachten. Ze zei dat ze wel zou eten als wij klaar waren, omdat ze gewend is restjes te nemen.” Een dertienjarig meisje dat al vroeg volwassen is en een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft, zo omschrijft Spiegelenberg haar pleegdochter. Thuis moet ze van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werken in de huishouding en de twee baby's van haar tante voeden. Ze verheugde zich erg op een bezoek aan het ponypark in Slagharen, vertelt haar pleegmoeder. “Hier kon ze weer kind zijn. In de buurt had ze vriendinnetjes met wie ze speelde. Vorig jaar hebben we een nieuwe fiets voor haar gekocht, daar toerde ze op rond.” Liefde kreeg ze niet van haar tante Cherchour. “Vanaf het eerste jaar dat ze bij ons kwam gaf ze aan dat ze per se niet terug wilde naar haar tante in Parijs, die ze 'Mevrouw Slaan' noemt”, vertelt Spiegelenberg. “Als we vroegen 'waarom niet?' gaf ze geen antwoord. ,Laat maar zitten', zei ze dan. Toen we vroegen of ze thuis soms geslagen werd, ontkende ze eerst. ,Ik mag er niet over praten', zei ze. Haar scheenbeen was helemaal open en op haar bovenbeen zat een zwarte striem. Daar bleek haar tante haar met een elektriciteitssnoer te hebben geslagen. Ook had ze een gat in haar hoofd. Ze zei dat ze gevallen was.” De mishandeling in het gezin kwam aan het licht toen Hadjira's broertje van vijf deze zomer in zijn pleeggezin door het dolle heen raakte en buiten voor een auto sprong. Volgens Spiegelenberg bleek hij thuis als straf op één been in een hoek te moeten staan. Als hij in bed had geplast had kon hij op de koude vloer gaan slapen. Zijn moeder bewerkte zijn hoofdhuid met een mes. De moeder wilde niet dat hij terug naar huis zou keren, omdat ze zelf op vakantie wilde. Tegen de pleegouders zou ze hebben gezegd: ,jullie kunnen hem wel meegeven, maar dan snijd ik zijn keel open.' Haar pleegdochter Madja werd bang en nerveus door dit verhaal, zegt Spiegelenberg. “Ze werd hysterisch, begon te gillen en te schreeuwen. Ze werd geslagen met het snoer van een lamp toen haar boodschappentas scheurde en in haar buik gestoken met een mes.”

Toen beide families de verhalen van de meisjes aanhoorden werd besloten maatregelen te nemen. Spiegelenberg:, Die kinderen mogen niet terug. Madja heeft alle kleren die ze van huis mee had gekregen weggegooid. Ze wilde niks meer met Frankrijk te maken hebben.” Bij Kinderbescherming en Justitie waar ze zaak aankaartten kregen ze in eerste instantie nul op rekest. “Wij zijn tegen een muur aangelopen”, zegt Dijkema. “Mij werd verteld dat dit probleem in Frankrijk aangepakt moest worden. Maar er bestaat toch zoiets als internationaal recht van het kind?”

Inmiddels is Hadjira ondergedoken op “een veilige plaats”. Waar precies wil Dijkema niet zeggen. Hij is enkele keren telefonisch bedreigd door bekenden van de moeder, die hem toebeten dat dit hem duur zou komen te staan. Ook moeder Cherchour belde zelf. Dijkema zei haar dat Hadjira niet thuis zou komen en dat de politie daarvan op de hoogte was. “Naar de letter van de wet mag je een kind misschien niet laten onderduiken, maar we doen dit in het belang van haar eigen veiligheid.” Pleegmoeder Spiegelenberg kreeg van moeder Cherchour te horen dat wanneer Madja in Parijs zou aankomen haar keel zou worden doorgesneden en ze zou worden gevoerd aan de schapen. Spiegelenberg: “Dan ben je toch gestoord.” Madja is eind vorige week naar een centrum in Nunspeet overgebracht. Spiegelenberg heeft sindsdien geen contact meer met haar gehad. “We wilden het legaal spelen, maar nu denk ik: had ik haar maar in huis gehouden. Ze zag er tegenop omdat ze daar alleen zou zijn.”

Ook een familie uit Assen, die liever niet met naam in de krant komt, heeft een zoontje uit het gezin Cherchour in de vakanties opgevangen. De familie reed twee weken geleden naar Parijs voor een gesprek met de ouders. Volgens de pleegmoeder was moeder Cherchour “een kreng”. De Asser familie heeft inmiddels de voogdij over hun pleegzoon aangevraagd. In oktober hopen ze hem weer op te halen.

    • Karin de Mik