Twee films moeten Gouden Leeuw in Venetië delen

VENETIË, 13 SEPT. De Gouden Leeuw van de 51ste editie van het Filmfestival van Venetië gaat ex aequo naar Aiqing Wansui/Vive l'Amour van de Taiwanees Tsai Ming-liang en naar Before the rain van de Macedonische regisseur Milcho Manchevski. De tweede prijs, de Zilveren Leeuw, gaat naar drie films: Heavenly Creatures van de Australiër Peter Jackson, Il Toro van de Italiaan Carlo Mazzacurati en naar Little Odessa van de Amerikaan James Gray. De speciale juryprijs is toegekend aan Natural born killers van de Amerikaan Oliver Stone. De Coppa Volpi voor de beste mannelijke hoofdrol gaat naar de Chinese acteur Xia Yu voor zijn vertolking in Yangguang canlan de rizi (In the heat of the sun) van Jiang Wen en voor de beste vrouwelijke hoofdrol naar de Portugese Maria de Medeiros voor haar bijdrage aan Tres Irmaos van regisseur Teresa Villaverde.

De Coppa Volpi voor de beste vrouwelijke bijrol gaat naar Vanessa Redgrave voor haar bijdrage aan Little Odessa van de Amerikaan James Gray en voor de beste mannelijke bijrol naar Roberto Citran voor zijn rol in Il Toro van de Italiaan Carlo Mazzacurati. De Gouden Osella gaat naar regisseur Wong Kar-wai uit Hong Kong en zijn cameraman Christopher Doyle voor de film Donxie Xidu (Ashes of time), naar de Spaanse regisseur Juan José Bigas Luna en zijn scenarioschrijver Cuca Canals voor La teta y la luna en naar Italiaanse regisseur Gianni Amelio voor de regie van Lamerica. De Gouden Medaille van de Senaat is toegekend de Tsjechische regisseur Jiri Menzel voor The life and extraordinary adventures of private Ivan Chonkin). De jury, voorgezeten door de regisseur David Lynch, bestond verder uit de regisseurs Olivier Assayas, Gaston Kaboré, Nagisa Oshima en Carlo Verdone, de actrices Uma Thurman en Margherita Buy, de schrijver Mario Vargas Llosa en de criticus David Stratton.