SP wil opheldering over leden Gladio

DEN HAAG, 13 SEPT. De Tweede-Kamerfractie van de SP wil van de ministers Sorgdrager (justitie) en Dijkstal (binnenlandse zaken) opheldering over beweringen dat leden van het voormalige verzetsnetwerk 'Gladio' voor criminele organisaties werken. Afgelopen zaterdag beweerde een anonieme 'topman van Gladio' in het Rotterdams Dagblad onder meer dat er nog steeds twintig geheime bergplaatsen zijn met wapens en explosieven van de organisatie. Daaruit zouden honderden kilo's springstoffen zijn gestolen en verkocht aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA en aan de IRA. Gladio heette officieel 'Nederlandse Organisatie Operatien en Inlichtingen' en was een zogenoemd stay behind-netwerk van agenten en materieel, dat zou worden geactiveerd in het geval van een bezetting door een vreemde mogendheid. Gladio werd in 1992 opgeheven.