Serviërs hervatten hun aanvallen in Bihac

SARAJEVO, 13 SEPT. De Kroatische en Bosnische Serviërs hebben gisteren hun offensief in de moslim-enclave Bihac hervat. Er werden meer dan vierhonderd granaten afgevuurd op stellingen van het Bosnische regeringsleger bij Otoka, ten noordwesten van de stad Bihac.

Volgens de VN-vredesmacht in Bosnië, UNPROFOR, hebben de Serviërs gisteren de stad Bihac niet beschoten. Zaterdag staakten ze de beschieting van de stad nadat de commandant van UNPROFOR in Bosnië, generaal Rose, met luchtaanvallen van NAVBO-vliegtuigen had gedreigd. De moslim-enclave Bihac is een van de zes 'veilige gebieden' in Bosnië, waarvan de veiligheid in principe door de VN-vredesmacht wordt gegarandeerd.

De Bosnische ambassade in Zagreb verweet de VN-vredesmacht gisteren in een verklaring “niet in staat te zijn” een eind te maken aan het offensief van de Serviërs in Bihac. Volgens de verklaring wordt het offensief van de Kroatische en de Bosnische Serviërs “krachtig ondersteund” door de autoriteiten in Belgrado. De Serviërs, aldus de verklaring, gebruiken fragmentatiegranaten tegen burgerdoelen. In de verklaring wordt de internationale gemeenschap verweten te weinig te ondernemen om een eind te maken aan de 'etnische zuivering' van de Bosnische Serviërs in het noorden van Bosnië.

Deskundigen van de internationale contactgroep voor Bosnië overleggen vandaag in Genève over de stationering van 130 internationale waarnemers langs de grens tussen Servië en Bosnië, om toe te zien op de naleving van de boycot die Servië vijf weken geleden tegen de Bosnische Serviërs afkondigde. De contactgroep wil dat de waarnemers vaststellen of de grens tussen Servië en Bosnië inderdaad is gesloten. Als dat het geval blijkt te zijn, wil de groep de internationale sancties tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro) geleidelijk verlichten.

Bij een verkeersongeluk zijn gisteren bij de moslim-enclave Gorazde drie Britse VN-soldaten om het leven gekomen en vijf gewond geraakt. Hun pantserwagen raakte van de weg en rolde een steile helling af. Drie dagen eerder kwam bij een soortgelijk ongeval bij Gorazde een Britse VN-soldaat om het leven. (Reuter, AFP, AP)