Separatisten Québec winnen verkiezingen

MONTREAL, 13 SEPT. De separatistische Parti Québécois (PQ) heeft gisteren de provinciale verkiezingen in Canada's franstalige provincie Québec gewonnen.

De partij die streeft naar onafhankelijkheid van Québec, krijgt 77 van de 125 zetels in het provinciale parlement. De Liberale partij die negen jaar geregeerd heeft in de provincie, won 47 zetels.

Ondanks de absolute meerderheid in het parlement was de overwinning van de PQ, als gevolg van het districtenstelsel, procentueel kleiner: 45 procent voor de PQ, 44 voor de Liberalen. Deze uitkomst bevestigt alle peilingen dat de Québeckers meer voor de separatisten hebben gestemd uit behoefte aan verandering dan uit hang naar onafhankelijkheid.

De uitslag betekent een heropening van het al decennia slepende debat over Québecs afscheiding en onzekerheid over de toekomst van Canada als verenigd land. PQ-leider Jacques Parizeau heeft steeds gezegd na een verkiezingswinst volgend jaar een referendum te zullen houden over de soevereiniteit van Québec.

Na zijn zege gisteravond riep hij de inwoners van Québec op te bouwen aan een onafhankelijke natie. “In 1995 zullen we voor de Quebeckers verschijnen en hen de vraag stellen die van een volk een natie zal maken”, zei Parizeau. “Willen jullie een normaal volk worden in een land dat van ons is”, zo zal naar zijn zeggen de vraag luiden. In 1980 verloor de PQ een vergelijkbaar referendum toen zestig procent van de kiezers tegen onafhankelijkheid stemde.

De Liberaal Daniel Johnson die zelf acht maanden premier was, erkende zijn nederlaag, maar zei ook: “Wat ik alle Canadezen vanavond vertel is dat ik er zeer veel vertrouwen in heb dat we samen nog steeds een mooie toekomst hebben.” De Liberale premier van Canada, Jean Chrétien, zei er zeker van te zijn dat de Québeckers bij Canada willen blijven: “Vanavond ben ik ervan overtuigd dat de Québeckers de komende maanden opnieuw hun diepe genegenheid zullen demonstreren om volledig deel uit te maken van Canada.” (Reuter, AP)