Rem-mechanisme zou oorzaak zijn van vliegramp

WASHINGTON, 13 SEPT. Het ongeluk met een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij US Air vorige week donderdag nabij Pittsburgh, waarbij de 132 inzittenden omkwamen, is mogelijk veroorzaakt door een slecht functionerend rem-mechanisme aan de rechter motor. Dat heeft het Amerikaanse televisiestation ABC gemeld. Dat zou blijken uit wrakstukken. De rem - een zogeheten thrust reverser, die na de landing de uitlaatgassen uit de motoren naar voren blaast om het vliegtuig af te remmen - zou in volle vlucht in werking zijn getreden, aldus de omroep. In 1992 stortte een Boeing 767 van de Oostenrijkse maatschappij Lauda Air neer in Thailand, nadat de 'straalrem' in de lucht in werking was getreden. Boeing gaf toen opdracht de remmen van 767's en 737's aan te passen. Volgens US Air was dat werk bij de neergestorte 737 begonnen, maar weer gestaakt toen Boeing bekend maakte dat het nieuwe ontwerp niet goed functioneerde. (Reuter)