Onderzoek gelast na vliegtuigincident bij het Witte Huis

WASHINGTON, 13 SEPT. De Amerikaanse minister van financiën, Lloyd Bentsen, heeft na het neerstorten van een eenmotorig vliegtuigje in de tuin van het Witte Huis, gisterochtend vroeg, een diepgaand onderzoek naar de gevolgde beveiligingsprocedures gelast.

Het onderzoek moet aan het licht brengen hoe de piloot, de 38-jarige vrachtwagenchauffeur Frank Corder, ongemerkt over de stad Washington het verboden luchtruim boven het Witte Huis kon bereiken. Ook kan blijken dat de Secret Service (geheime dienst), die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de Amerikaanse president en diens familie, niet adequaat heeft reageerd. De dienst valt onder Bentsens departement.

Volgens een getuige naderde het vliegtuigje maandagochtend vroeg met afgezette motor in glijvlucht het Witte Huis vanuit zuidelijke richting. Daarna stortte het neer in de tuin, gleed over het gras verder en kwam vervolgens achter een magnoliaboom tot stilstand tegen een muur, vlak onder de slaapkamer van de Clintons. Behalve de piloot, die omkwam, vielen er geen slachtoffers. Het gezin Clinton was niet thuis, maar verblijft ten gevolge van verbouwingswerk in het Witte Huis in het officiële gastenverblijf, Blair House, aan de overkant van Pennsylvania Avenue.

De geheime dienst zegt ervan uit te gaan dat de daad van de piloot “niet tegen de president was gericht”. Familieleden van Corder zeiden gisteren tegen journalisten te geloven dat Corder zelfmoord wilde plegen. “Hij had niets tegen de president, zijn land of wie dan ook”, aldus een tante. De vrachtwagenchauffeur was kortgeleden gescheiden, dronk veel en was in het verleden behandeld voor psychische stoornissen. Volgens een ander familielid leed hij aan “zelfvernietigingsdrang”.

De beveiliging van het Witte Huis werd gisteren onmiddellijk na het incident opgevoerd. Enkele straten bleven de hele dag afgesloten.