Nieuwe inwoners Peking moeten fors betalen

PEKING, 13 SEPT. Het stadsbestuur van Peking zal nieuwe inwoners vanaf 1 november forse leges opleggen die hen het recht geeft in de Chinese hoofdstad te wonen. Peking heeft te kampen met een enorme toevloed van arbeiders uit andere delen van China. De stad heeft nu een geschat inwonertal van 11 miljoen en herbergt nog eens 1,5 miljoen arbeiders van elders binnen haar poorten, aantallen die de capaciteit van accomodatie en andere voorzieningen te boven gaan. Volgens het persbureau Nieuw China moeten “mensen van buiten Peking” binnenkort 5.800 dollar betalen “om het recht te verwerven permanent in de hoofdstad te mogen wonen”. Dat bedrag is tien keer zoveel als het gemiddelde jaarinkomen van een Chinese arbeider. Een bedrijf dat arbeiders van buiten aan wil trekken moet zelfs 11.600 dollar per persoon op tafel leggen. Inwoners van Peking hebben verbaasd gereageerd op de aankondiging. Het vermoeden bestaat dat het eerder om een soort waarschuwing gaat dan een serieus bedoelde maatregel. Het opleggen van de leges zou in de praktijk zeer moeilijk zijn. (AP)