Nederlandse schakers stranden in barrage

TILBURG, 13 SEPT. Van de acht Nederlandse schakers bij het Interpolistoernooi in Tilburg zijn alleen Jan Timman en Rini Kuijf erin geslaagd zich bij de laatste 32 te scharen. De overige zes strandden gisteren in de barrage. Jan Timman hoefde niet in actie te komen. De Amsterdamse grootmeester was direct geplaatst voor de tweede ronde. Rini Kuijf kwam zondag al direct een ronde verder door een zege op de Oekraïner Eingorn. Timman neemt het op tegen Khenkin uit Israël, Kuijf treedt aan tegen de Duitser Hertneck.

De zes Nederlanders die de barrage bereikten, werden gisteren een voor een uitgeschakeld. Knoppert, Riemersma, Ree, Van der Wiel, Cifuentes en Nijboer schoten tekort in de verlengingen met een versneld speeltempo waarbij de Fischerklok werd gebruikt. De spelers hadden voor het uitvoeren van iedere zet tien seconden extra bedenktijd gekregen.

Van het halve dozijn Nederlanders hadden alleen Van der Wiel en Cifuentes even uitzicht op een plaats in de tweede ronde. Beiden brachten het tot de tweede barrage. Daarin kwam het einde voor Van der Wiel tegen de Rus Glek en voor Cifuentes tegen de Chinees Ye.

In de andere barrageduels deden zich weinig verrassingen voor. Veel schaakliefhebbers betreurden het gedwongen vertrek van de Braziliaan Mecking. De voormalige wereldtopper, hersteld van een ernstige ziekte, verloor de vierde barragepartij van de Rus Drejev.

Vandaag mengt ook Anatoli Karpov zich in de strijd om de hoofdprijs van een ton. De wereldkampioen van de internationale schaakfederatie FIDE lootte de Bosniër Kurajica als tegenstander. (ANP)