Louis en Theo d'Or voor Bokma en Blok

DEN HAAG, 13 SEPT. Ter afsluiting van Het Theaterfestival zijn gisteren in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt. De Theo d'Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, werd toegekend aan Anneke Blok voor haar spel als Marietje in De Presidentes, het tweede van Werner Schwabs zogeheten Faecaliëndrama's dat Toneelgroep De Trust uitvoerde. Pierre Bokma kreeg de Louis d'Or voor zijn hoofdrol in Richard III van Shakespeare bij de Toneelgroep Amsterdam.

De beide prijzen voor de beste bijrollen kwamen ook terecht bij De Trust, maar bij het andere, derde, Faecaliëndrama dat was geselecteerd voor Het Theaterfestival, Volksvernietiging of mijn leven is zinloos. Marisa van Eyle kreeg de Colombina voor haar creatie van Mevrouw Wurm, Khaldoun Elmecky de Arlecchino voor de manier waarop hij haar zoon gestalte gaf.

De Prosceniumprijs, bedoeld om theatermakers van uitzonderlijke betekenis apart te loven, ging naar regisseur Dirk Tanghe voor zijn regie van Ibsens Nora, een poppenhuis bij de Vlaamse groep Malpertuis.

Tevens werd gisteravond bekend gemaakt dat de Dommelsch Theaterprijs - groot ƒ 50.000 en bedoeld voor de beste van de voor Het Theaterfestival geselecteerde voorstellingen - dit jaar is toegekend aan JOKO (Joko fête son anniversaire). JOKO werd geschreven door Roland Topor en geregisseerd door Luk Perceval voor de Blauwe Maandag Compagnie uit Gent. Perceval kreeg dezelfde bekroning eerder in 1988 voor zijn enscenering van Strange Interlude bij hetzelfde gezelschap.