Lagere beurs Londen trekt stil Damrak omlaag

AMSTERDAM, 13 SEPT. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs daalden vanmorgen. Een flinke daling op de Londense effectenbeurs trok het Damrak nog verder naar beneden.

AMSTERDAM Veel beweging was in Amsterdam niet te bespeuren. De meeste handelaren bleven aan de zijlijn staan in afwachting van de publikatie van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten later op de dag. “Een trieste markt, uitgesproken saai”, aldus een handelaar. De AEX-index stond tegen het einde van de ochtend op 409,83 punten, een verlies van 1,98 punt.

Vorige week vrijdag wakkerde de bekendmaking van de producentenprijzen in de VS - die in juli met 0,6 procent bleken te zijn gestegen - onmiddellijk de inflatievrees aan, met als gevolg een daling van obligatie- en aandelenkoersen. Ook in Amsterdam gingen de koersen omlaag. Deskundigen rekenen nu op een stijging van de consumentenprijzen met 0,4 procent. Blijkt die ook groter uit te vallen, dan ligt een verdere afbrokkeling van de koersen voor de hand.

Op de obligatiemarkt was het niet anders. Ook daar verloren de waarden hoogte. De jongste staatslening (7,25 procent) noteerde 0,22 punt lager op 97,90. De dollarhandel gedroeg zich eveneens aarzelend. Omstreeks het middaguur stond de Amerikaanse munt met 1,7300 gulden op een klein verlies ten opzichte van de slotkoers van 1,7305 gulden gisteren.

Ook andere Europese effectenmarkten lieten het afweten. In Londen stond de FTSE-100-index op 27 punten verlies - mede als gevolg van de verhoging maandag van de basisrente met een half procentpunt - en in Frankfurt verloor de Dax-index 13 punten. Wall Street was gisteren al veertien punten lager geëindigd.

Enkele fondsen op de hoofdmarkt liepen iets in koers op. KLM kreeg er 0,70 gulden bij op 49,10 gulden, vooral door de belangstelling die er voor de aandelen van de Duitse branchegenoot Lufthansa blijkt te bestaan. Uitgever VNU was dertig cent beter op 194 gulden en het Haagse handelshuis Borsumij Wehry scharrelde een dubbeltje winst bij elkaar op 36 gulden. Koninklijke Bijenkorf Beheer steeg twee dubbeltjes tot 50,30 gulden.

Behalve KLM lagen de overige internationals flink gedrukt. Unilever verloor 1,20 gulden op 198,80 gulden, Koninklijke Olie verloor 1,30 gulden op 193,20 gulden en Akzo Nobel zakte 1,20 gulden tot 210,50 gulden. Philips moest het met veertig cent minder doen op 56,70 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York heerste gisteren een afwachtende stemming bij aandelenkoersen die overwegend lager waren. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen daalde met 14,47 punten tot 3860,34 punten.

Alleen aan het begin van de handel was er winst weggelegd voor de beursindex. Van het nieuws aan het overnamefront ging geen stimulans uit. Zo koopt KKR voor 2 miljard dollar in aandelen RJR Nabisco de pasta- en zuivelproducent Borden. Verder neemt Amex de zakenreizen en Amerikaanse activiteiten van Thomas Cook over, maar de handelaren gaven er de voorkeur aan af te wachten hoe de Amerikaanse consumentenprijzen over augustus uitvallen. Die worden vandaag gepubliceerd. Ook wordt afgewacht hoe het “triple whitching hour”, het aflopen van een drietal termijncontracten, aan het eind van de week uitpakt.

TOKIO De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 128,83 punten omhoog tot 20.046,11 punten. Aankopen door pensioenfondsen duwden de aandelenkoersen omhoog.