KKR koopt pastafabrikant Borden

NEW YORK, 13 SEPT. De Amerikaanse fabrikant van zuivel- en pastaprodukten Borden gaat voor 2 miljard dollar over in handen van Kohlberg Kravis Roberts (KKR), de investeringsmaatschappij die eigenaar is van het tabaks- en voedingsmiddelenconcern RJR Nabisco. De overname is de grootste van KKR nadat de maatschappij vijf jaar geleden RJR Nabisco voor 25 miljard dollar verwierf. Dat was destijds de grootste overname in de geschiedenis.

Borden kampt met tegenvallende verkopen. Het werkt sinds januari van dit jaar aan een herstructurering waarbij de minder winstgevende bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Volgens bestuursvoorzitter Frank Tasco heeft dat inmiddels geresulteerd in zowel een volumegroei van de omzet als een vergroting van het marktaandeel. “Om de mogelijkheden van de ondername volledig uit te buiten hebben we echter extra investeringen nodig”, aldus Tasco.

Henry Kravis en George Roberts, de oprichters van KKR, spraken van een “boeiende” overneming. “Door de grotere beschikbaarheid van kapitaal en een programma dat de managers zal aanmoedigen te handelen als eigenaren, zal Borden optimaal kunnen profiteren van zijn positie en zijn merken”. Het bedrijf blijft met de huidige directieleden binnen KKR zelfstandig opereren.

KKR zal de aankoop in aandelen RJR Nabisco betalen. Het bedrag van 2 miljard dollar houdt in dat de aankoopprijs per aandeel ruim 22 procent boven de slotkoers van het aandeel Borden van vrijdag ligt. Naar verwachting zal de transactie binnen twee weken worden afgerond.

Na de definitieve overneming zal RJR Nabisco voor een bedrag van 500 miljoen dollar een belang van 20 procent in Borden krijgen. Hiervoor zal zowel het tabaks- en voedingsmiddelenconcern als de zuivel- en pastafabrikant nieuwe aandelen uitgeven. Later zou RJR Nabisco nog eens 10 procent van Borden kunnen verwerven. (Reuter)