Kairo (3)

De paus ging dus niet naar Sarajevo. Te gevaarlijk. De rede, die hij via de televisie wèl uitsprak, stond bol van oproepen tot vertrouwen op God, Gods liefde en vrijheid, Gods bescherming en Gods toewijding. Hij slingerde het met pathos en passie de ether in. Maar toen het erop aankwam bij dit alles het goede voorbeeld en de demonstratie ervan te geven door wèl naar Sarajevo te gaan, toen bleef hij toch maar liever thuis in zijn veilige Castel Gandolfo.

Is het nu werkelijk nodig, of zelfs maar mogelijk, om de opinies van deze man serieus te nemen, of zelfs maar te tolereren, als het gaat over zaken van mondiaal belang als de problematiek van de wereldbevolking? Over vrouwen die ongewild moeder moeten worden. Over kinderen die zonder enige kans op een levenswaardig leven het leven toch in moeten, over een mensheid die verstikt in zijn eigen proliferatie?

    • J.A. Willinge