GEVULD MET TOFU

Tofu is een zeer veelzijdig te gebruiken produkt. Het gegeven dat tofu vrijwel geen smaak heeft, is voor velen een reden om zich niet met dit produkt in te laten. Alsof die gemangelde lopendebandskip smaak heeft? Alsof kikkerbilletjes of wijngaardslakken zo'n uitgesproken smaak hebben? Alsof de muffe smaak van de varkenskoteletten van tegenwoordig zo te prefereren is? Over smaak valt gelukkig niet te twisten maar bij veel produkten wordt smaak gewoon toegevoegd, aangevuld of opgekrikt. Bij tofu kun je daarvoor misschien iets meer je best doen, maar het is niet nodig. In drukke gerechten is het sobere van zo'n blanco smaak een heel plezierig rustpunt voor geest en tong. Het gebrek aan een eigen smaak vestigt de aandacht meer op de structuur van tofu en die is uitgesproken sensueel. Een heel andere manier van genieten van eten die misschien wel niet voor iedereen is weggelegd. Dat tofu bovendien een vetarm, licht verteerbaar en zeer eiwitrijk produkt is, is te banaal om lang bij stil te staan. Met tofu kunnen allerlei groenten worden gevuld en dat biedt weer vele andere vergezichten in het Hollands landschap.

Voor 2 personen:

4 vleestomaten

250 gram tofu

3-4 lente-uitjes, fijngesneden

4 takjes krulpeterselie, fijngesneden

8 blaadjes basilicum, fijngesneden

1 ei

zout en versgemalen peper

4 grote ansjovisfilets (onder olie)

10 kleine zwarte olijven met pit

3 eetlepels olijfolie

Snijd een kapje af van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Hak de zaadlijsten fijn en bewaar dit met de zaadjes uit de tomaten. Snijd de tofu in blokjes en prak ze fijn. Meng er de lente-uitjes, peterselie, basilicum en het ei goed doorheen. Breng de tofu bescheiden op smaak met zout en peper. Vul de tomaten met het tofumengsel, leg een ansjovisfilet bovenop en dek de tomaten toe met de kapjes. Doe de fijngehakte zaadlijsten, de zaadjes en de olijfolie in een ovenschaal, zet de tomaten naast elkaar in de schaal en strooi de olijven tussen de tomaten. Braad de tomaten 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden celsius) en bedruip ze nu en dan. Serveer de tomaten niet gloeiend heet en geef er een groene salade bij.

    • Florine Boucher