Fraude van 17 miljard

ROME, 13 SEPT. De Siciliaanse justitie is een miljardenfraude in de Italiaanse gezondheidszorg op het spoor gekomen waarbij farmaceutische bedrijven en lokale gezondheidsdiensten gezamenlijk de staat hebben opgelicht. Achttien mensen onder wie managers van grote geneesmiddelenfabrieken, zijn gisteren gearresteerd. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Tegen 120 andere verdachten loopt het onderzoek nog. De staat is alleen al in Sicilië voor meer dan een miljard gulden opgelicht. Volgens een ruwe schatting is met deze fraude in heel Italië meer dan 17 miljard gulden gemoeid.

Farmaceutische bedrijven stelden de lokale gezondheidsdiensten, de USL's, de belangrijkste uitvoerende organen in de gezondheidszorg, gratis testapparatuur ter beschikking voor het onderzoek van bijvoorbeeld bloed en urine, op voorwaarde dat de hierbij benodigde chemische stoffen tegen een absurd hoge prijs werden gekocht bij het betrokken bedrijf. De prijs waarvoor de USL's deze stoffen kochten, was soms drie tot vier keer hoger dan de marktprijs. In drie jaar verdienden de bedrijven zo de kosten terug van hun apparatuur, die overigens in de meeste gevallen hun eigendom bleef.