Dublin bespreekt geweld loyalisten

LONDEN, 13 SEPT. Het Ierse kabinet komt vandaag bijeen om de dreiging van loyalistische terreur jegens de Ierse Republiek te taxeren. In Dublin brachten gisteren loyalistische terroristen hun onvrede over de toenadering tussen de regering-Reynolds en de IRA tot uitdrukking door in een trein een bom te laten ontploffen. Alleen het ontstekingsmechanisme onplofte. Twee passagiers werden licht gewond.

De ontploffing had plaats toen de trein het Conollystation in Dublin binnenreed. De Ulster Volunteer Force, een verboden loyalistische paramilitaire beweging uit Noord-Ierland, had een waarschuwing gegeven, maar die kwam te laat. In Dublin ontstond chaos omdat de UVF ook zei dat ze bommen geplaatst had op zes andere lokaties, waaronder het hoofdpostkantoor en het vliegveld van Dublin. Behalve de bom in de trein werden nergens anders explosieven gevonden.

Loyalisten in Noord-Ierland zijn bezorgd over de duizelingwekkende snelheid waarmee Dublin - in hun ogen - de IRA legitimeert. Terwijl de regering in Londen nog steeds behoedzaamheid preekt en onderstreept dat de IRA eerst moet bewijzen dat het haar ernst is met de wapenstilstandsverklaring, heeft Dublin van het begin af aan “Hosanna” geroepen. Binnen een week na de aankondiging van de IRA dat ze het geweld als pressiemiddel tot het verkrijgen van een verenigd Ierland zou afzweren, poseerde de Ierse premier Reynolds in Dublin op een bordes met Gerry Adams, leider van Sinn Féin, de politieke evenknie van de IRA. Waar Adams in Engeland nog steeds als een terrorist geldt - hij mag geen stap op Engelse bodem zetten -, heeft Reynolds Adams uitgenodigd om zitting te nemen in zijn “Forum voor Vrede en Verzoening”. Dat is een praatgroep die betrokkenen bij Noord-Ierland met elkaar moet verzoenen. Adams zelf zoekt verdere legitimatie door een nieuw bezoek aan de Verenigde Staten. President Clinton weet dat de Britse regering tegen de verstrekking van een visum is, maar Dublin ziet nu minder obstakels dan ooit.

Loyalistische paramilitaire organisaties hebben vorige week laten weten dat ze hun geweld pas zullen beëindigen als ze zeker weten dat er met de IRA geen onderhandse zaken zijn gedaan en als ze de garantie hebben dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

    • Hieke Jippes