Draka Holding breidt flink uit in Duitsland

ROTTERDAM, 13 SEPT. Draad- en kabelproducent Draka Holding breidt zijn activiteiten in Duitsland flink uit. In 1995 hoopt het bedrijf er 400 miljoen gulden aan omzet te boeken, ruim vijfmaal zoveel als begin 1994. Dit heeft Draka meegedeeld bij de publikatie van de halfjaarcijfers.

De nettowinst van Draka bedroeg over het eerste halfjaar 26,5 miljoen gulden tegen 26,1 miljoen in dezelfde periode van 1993. Over 1994 als geheel verwacht Draka zijn resultaat licht te vergroten. Het bedrijfsresultaat verminderde licht van 44 miljoen gulden tot 42 miljoen. De totale omzet van Draka groeide met ruim een derde tot 446,5 miljoen. Rond het jaar 2000 moet Draka volgens de directie 1,5 miljard gulden omzetten.

Duitsland is voor Draka de belangrijkste markt in Europa. In maart kocht de onderneming er het resterende belang in Kabelwerk Wagner Groep (extra omzet 75 miljoen gulden) en alle aandelen in Höhn Kabel (extra omzet 100 miljoen gulden). Daarmee kwam de omzet van Draka in Duitsland op 250 miljoen gulden. Begin deze maand kwam Draka met Kabelwerke Reinshagen in principe overeen om ook de rest van Reinshagens kabel- en draadactiviteiten in Duitsland (Berlijn en Wuppertal) - het gaat hier om standaard- en speciaalkabels voor auto's, kabels voor de luchtvaart en elektronica-industrie en om glasvezelkabel - te kopen. Daardoor komt er nog eens 150 miljoen gulden aan omzet bij.

Alle Duitse activiteiten van Draka komen in 1995 op één lokatie, zo vertelt directeur S.J. van Kesteren. Daarvoor moeten wel “enige miljoenen” voor herstructurering op tafel worden gelegd. Voor herstructurering in Duitsland zijn in de halfjaarcijfers al enkele miljoenen gereserveerd. In de balans per 30 juni neemt de post overige voorzieningen toe van 30,7 miljoen gulden tot 41,3 miljoen.

In mei verwierf Draka een belang van 70 procent in de Deense glasvezelkabelfabriek van NKT. Bij de eind vorig jaar overgenomen kabelbedrijven in Spanje is een herstructureringsprogramma aan de gang. De reorganisatie zal er naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond. Bij de acquisitie van de Spaanse bedrijven waren voor de reorganisatie al voorzieningen getroffen.

De geplande overneming van Kbalo Velke Mezirici in Tsjechië is op niets uitgelopen. De Tsjechische overheid heeft het belang in de kabelproducent aan binnenlandse investeerders aangeboden. Draka is er nu zelf een fabriek begonnen, “een hele kleine produktievestiging”. Deze moet begin 1995 goed zijn voor een omzet van enige tientallen miljoenen aan standaardkabels. Van Kesteren vindt Oost-Europa heel interessant en Tsjechië loopt in die ontwikkeling volgens hem voorop.

De in juni aangekondigde aankoop van White Groep in Oudenbosch loopt enige vertraging op. Bij het boekenonderzoek van het 450 werknemers tellende bedrijf “gaven een aantal punten aanleiding tot nader onderzoek. Dat is niks dramatisch”, aldus Van Kesteren, die er niet meer over kwijt wilde.

De activiteiten van Draka's werkmaatschappijen in Nederland, Duitsland en Zuid-Europa lagen in het eerste halfjaar op een lager niveau dan in 1993. In Engeland profiteerde het bedrijf van het economisch herstel. Ook in Noord-Amerika en het Verre Oosten namen de activiteiten verder toe. Mede op grond van de positieve verwachtingen over het economisch herstel in Europa handhaaft de Draka-directie de verwachting dat het netto resultaat over 1994 licht zal stijgen.