Bolkestein eens met Wallage over ministers

DEN HAAG, 13 SEPT. VVD-fractievoorzitter Bolkestein steunt de opvatting van zijn PvdA-collega Wallage dat fractieleiders kunnen aangeven dat een minister die geen gezag meer heeft moet vertrekken. “Wallage heeft het staatsrecht aan zijn zijde”, zo meent de VVD-leider.

Wallage zei vorige week in een gesprek met deze krant dat een kleine groep permanent moet kijken of “een bewindspersoon voldoet”. Volgens hem moet een minister of staatssecretaris die enkele fouten maakt, en niet meer effectief kan optreden, zijn ontslag indienen: “Tussentijds aftreden is voor mij geen taboe.” Wallage meende dat de beoordeling van bewindslieden een zaak is van de minister-president en de fractieleiders van de drie regeringspartijen.

Minister-president Kok wees deze gedachte van de hand en zei dat de effectiviteit van de bewindslieden zijn verantwoordelijkheid is. Het beoordelen van bewindslieden die niet zouden voldoen is volgens Kok “een zaak van de premier”.

Volgens Bolkestein, die de afgelopen dagen in de IJslandse hoofdstad Reykjavik was waar hij werd gekozen tot voorzitter van de Liberale Internationale, moet uiteindelijk de Tweede Kamer het oordeel vellen over het vertrouwen in een bewindspersoon en het gezag dat hij heeft. “Het is aan de volksvertegenwoordiging om te zeggen of zij vertrouwen heeft in een minister”. Wel prijst Bolkestein Kok voor het feit dat hij zijn ministersploeg verdedigt. “Ik vind het ook een compliment waard dat Kok opkomt voor zijn hele ploeg.”