Bedrijfjes in Almere tillen PTT Post op grote schaal

DEN HAAG, 13 SEPT. Postverwerkende bedrijven in Almere hebben hebben PTT Post op grote schaal opgelicht door post te verzenden op kosten van derden. Hoe groot de fraude precies is wilde een woordvoerder van de PTT niet prijsgeven omdat justitie de zaak in onderzoek heeft.

De fraude ging als volgt in zijn werk. Twee bedrijven, gespecialiseerd in het voorbereiden en verzenden van grote zendingen post, inden voor de zendingen porto van hun klanten. De zogenoemde 'mailing houses' verzonden de post vervolgens via het netwerk van PTT en misbruikten daarbij de debiteurennummers van PTT-klanten die moesten opdraaien voor porto-kosten die ze nooit haden gemaakt. De mailing houses betaalden zodoende niets voor het verzenden, maar streken wel de vooraf betaalde portokosten op.

De verdachte bedrijven zijn APM en de zusteronderneming R en B Mail.

Eén van de instellingen waarvan het PTT-debiteurennnummer werd misbruikt, is het Koningin Wilhelmina Fonds in Amsterdam. Het Wilhelmina Fond heeft in het verleden zaken gedaan met APM. De relatie werd echter zeven maanden geleden verbroken “om technische redenen,” aldus een zegsman van het fonds.

Het Almeerse bedrijf liet ondanks de verbroken relatie toch voor 120.000 gulden post versturen op rekening van het fonds. De boekhouding van het fonds ontdekte dat en trok bij de PTT aan de bel. Deze heeft de rekening vergoed.

Toen het Wilhelmina Fonds de fraude ontdekte verweerden de mailing houses zich met de mededeling dat het debiteurennumer van het Fonds per ongeluk was gebruikt. Korte tijd later gingen de firma' s failliet.

Justitie en de Economische Controle Dienst hebben een onderzoek ingesteld naar de post-fraude. (ANP)