Bayer koopt de rechten op aspirine terug

LEVERKUSEN, 13 SEPT. Het Duitse chemieconcern Bayer heeft via de overneming van belangen van het Amerikaanse farmaciebedrijf Sterling Winthrop de rechten van het befaamde Bayer-aspirientje in Noord-Amerika heroverd, die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog verloren gingen.

Sinds gisteren heeft Bayer nu weer de rechten voor de hele wereld. Daarmee ziet het bedrijf een langgekoesterde wens in vervulling gaan.

Bayer koopt voor een miljard dollar (1,75 miljard gulden) het merendeel van de Noordamerikaanse belangen van Sterling Winthrop op het gebied van receptvrije geneesmiddelen. Sterling werd twee weken geleden door het Brits-Amerikaanse farmaciebedrijf SmithKline Beecham overgenomen van Eastman Kodak, dat al enige tijd bezig is zijn activiteiten buiten de fotografie af te stoten. Bayer bracht ook een bod uit, maar werd afgetroefd. Het Duitse concern benaderde daarop SmithKline Beecham en krijgt nu dus alsnog de Amerikaanse rechten voor aspirine.

De regering van de Verenigde Staten confisqueerde in 1918 de belangen van Bayer als vijandig vermogen. Het ging onder meer om patent- en beeldmerkrechten, zoals die voor het Bayer-kruis. De belangen werden geveild en kwamen voor 5,3 miljoen dollar in handen van Sterling.

Bayer noemde de herwinning van de rechten gisteren “een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van het concern”. “We zijn blij onze naam na 75 jaar weer over de hele wereld te kunnen gebruiken”. Bayer had overigens in 1988 al de mogelijkheid Sterling volledig over te nemen, maar vond toen de vraagprijs te hoog. Eastman Kodak hapte wel toe.

Bayer heeft de belangen van Sterling Winthrop overigens niet alleen om nostalgische motieven overgenomen. Het concern vergroot via de transactie zijn jaaromzet op de Amerikaanse markt voor receptvrije geneesmiddelen met 366 miljoen dollar (640 miljoen gulden) en krijgt er 1.150 werknemers bij. De betreffende belangen waren vorig jaar goed voor een bedrijfswinst 43 miljoen dollar.

Bayer krijgt in Noord-Amerika behalve aspirine ook produkten in handen als Phillips' Milk of Magnesia, de pijnstiller Midol en het acne-middel Stridex. Volgens het Duitse concern vormen deze middelen een mooie afronding van het aanbod op het gebied van receptvrije produkten van de Amerikaanse dochteronderneming Miles, die onder meer het bruistablet Alka-Seltzer in het pakket heeft.

Bayer opereerde in Noord-Amerika tot nu toe alleen onder de naam van Miles. Dit in Pittsburgh gevestigde bedrijf heeft 23.500 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 6,5 miljard dollar. Bayer wil de Amerikaanse dochterbedrijven nu zo snel mogelijk onder de eigen naam laten werken.