Arke moet Cook als partner missen

ENSCHEDE, 13 SEPT. Arke, het op één na grootste reisbureau voor zakenreizen in Nederland, moet plotseling nieuwe partners zoeken nu Thomas Cook zijn zakenreisbelangen in dertien landen aan American Express heeft overgedaan.

Op 1 februari van dit jaar hadden Arke en Thomas Cook een licentie-overeenkomst gesloten en de partners hadden grote verwachtingen van de samenwerking. Volgens Arke zal deze overeenkomst volgend jaar ontbonden omdat American Express een concurrent in Nederland van Arke is (nummer vier op de Nederlandse markt).

Woordvoerder R. Admiraal van Arke zegt dat de schade beperkt is, omdat de samenwerking waar beide partijen veel van hadden verwacht, niet lang geduurd heeft. Hij kan de gederfde omzet niet kwantificeren, 'omdat wat Arke met Thomas Cook zou omzetten in principe ook als Arke zelfstandig omgezet zou kunnen worden.'

Thomas Cook zette met zijn zakenreizen 1,1 miljard dollar om. De onderneming behoort tot de top-drie van internationale zakenreisorganisaties. Volgens Admiraal is het wegvallen van partner Thomas Cook bij beide partijen als een grote verrassing gekomen. “Dat is niet een kwestie geweest van het management van Thomas Cook maar van de aandeelhouder,” aldus Admiraal. De meerderheid van de aandelen van Thomas Cook is in handen van de Westdeutsche Landesbank.

Arke verwacht nog voor het aflopen van de licentie een nieuwe partner in plaats van Thomas Cook te hebben. Na American Express is Rosenblut de grootste in deze markt, maar dat bedrijf is voornamelijk in Amerika actief. Volgens Admiraal zijn hiermee gesprekken gaande, maar is het ook goed mogelijk dat Arke samen met allerlei organisaties in landen waaruit Thomas Cook zich terugtrekt een nieuwe wereldwijde organisatie van de grond probeert te krijgen. De besprekingen hierover bevinden zich echter volgens Admiraal nog in een pril stadium.

Zakenreizen vormen een lucratieve markt, die volgens topman Harvey Golub van American Express tot “de meest winstgevende en snelst groeiende activiteit” van zijn bedrijf behoort. Mondiaal wordt in die sector jaarlijks voor 400 miljard dollar omgezet. Volgens American Express is de Nederlandse markt jaarlijks goed voor 9,5 miljard gulden aan reis- en representatiekosten, of gemiddeld 2670 gulden per werknemer.

De grootste partij in Nederland is Holland International, in meerderheid in handen van het Duitse Kaufhof Tourism Investments, nummer twee is Arke (60 procent van grootaandeelhouder/directeur Fransen en 40 procent van het Duitse Touristik Union), nummer drie is Wagons Lits (Frans Belgisch) en nummer vier American Express die nu in de wereld markleider is geworden.