Ajax in sterkste opstelling bij debuut in Champions League; Artiest Savicevic kan niet altijd schitteren

AMSTERDAM, 13 SEPT. Zo mooi en aangrijpend als AC Milan op die mooie lente-avond van dit jaar in Athene speelde, zo speelt AC Milan waarschijnlijk nooit meer. Voor altijd staat het droomvoetbal van Dejan Savicevic in het geheugen gegrift als een ervaring die zelden meer beleefd zal worden.

Helaas laat Savicevic zijn schoonheid te weinig stralen. Helaas is een artiest als hij niet altijd in staat te schitteren. Hij is een man van momenten, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk kwetsbaar - als een kunstenaar. Of hij morgen in het Olympisch Stadion tegen Ajax zijn fantastische balvaardigheid zal tonen is dan ook de vraag. Erger nog: misschien speelt de Montenegrijn niet eens.

Savicevic behoort tot het indrukwekkende rijtje Milan-spelers dat mogelijk tegen Ajax verstek moet laten gaan. Tassotti, Panucci, Massaro en Albertini zijn geschorst, Costacurta, Simone, Desailly, Maldini, Eranio en Savicevic zijn allen van licht tot ernstig geblesseerd. Net als natuurlijk Van Basten. Ondanks een omvangrijke selectie verliest de Europese kampioen zonder deze spelers aanmerkelijk aan kwaliteit. En dat betekent een onvermijdelijke aanslag op het amusementsgehalte van de wedstrijd.

Ajax kan bij zijn debuut in de Champions League in zijn vrijwel sterkste samenstelling aantreden. En dan biedt perspectieven voor de Amsterdammers. Ze zullen niettemin worden geconfronteerd met een defensief Milan. Italianen beseffen als geen ander voetbalvolk dat verdedigen ook een kwaliteit is. Gevoegd bij het surplus aan ervaring ten opzichte van de jonge Ajacieden, is Milan een moeilijk te overrompelen tegenstander.

Milan verstaat de kunst ook in slechte doen overeind te blijven en vaak zelfs te scoren. Met de razendsnelle Lentini, hoewel nog altijd niet zo goed behendig, sierlijk en gevaarlijk als voor zijn zware auto-ongeluk, en de Milanese aanwinst Gullit in de spits blijft Milan gevaarlijk in counters. De ploeg van trainer Capello verslaat de tegenstander meestal op het middenveld. Daar legt Milan de basis voor een succesvolle afronding.

Het ligt voor de hand dat Gullit wordt gekoppeld aan Rijkaard, met wie hij niet meer bevriend is. Een saillante koppeling die de onderlinge duels zal verscherpen. Bovendien wacht Gullit waarschijnlijk een allesbehalve warm onthaal in het Olympisch Stadion, na zijn vertrek bij het Nederlands elftal dat door velen als verraad aan het vaderland wordt beschouwd. Door zich kwetsbaar op te stellen heeft hij de toorn des volks over zich afgeroepen. Een reactie die Gulit gezien zijn talent en zijn verdienste voor het Nederlandse voetbal niet verdient. Maar kortzichtigheid is nu eenmaal des supporters.

Gullit is weliswaar het opportunisme van supporters gewend, maar zal als gevoelsmens niet nalaten zich te revancheren op het haatdragende karakter van sommige Nederlanders. Misschien wel met een doelpunt, omdat dan op te dragen aan zijn trouwe Milan-fans. Gullit heeft sinds zijn rentree bij Milan al menigmaal gescoord. Versleten is hij zeker nog niet.

Maar ook Gullit heeft niet kunnen voorkomen dat Milan een zwakke start in de Italiaanse competitie kent, deels het gevolg van blessures en schorsingen. De technische leiding van Ajax heeft recentelijk Milan driemaal aanschouwd. Achtereenvolgens bezochten hoofd scouting Pronk Milan-Sampdoria (1-1) om de Italiaanse Super Cup, technisch directeur Van Gaal Milan-Genoa (1-0) en assistent-trainer Van der Lem Cagliari-Milan (1-1).

Concluderend vindt Van Gaal het Milan-elftal van dit moment tegenvallen. “Aanvallend is Milan collectief zwak, maar verdedigend is Milan collectief sterk. Individueel is het een sterke ploeg. Aanvallend zijn wij verder. Maar op sommige plaatsen is Milan kwalitatief beter. Hun ervaring in de Champions League is groter, de leeftijd van de spelers is hoger. Milan kan een wedstrijd uitspelen, wij niet. Dat zal het publiek wel niet leuk vinden, maar Milan wel.”

Wedstrijden in de Champions League hebben totnogtoe de eigenschap allerminst spectaculair te zijn. Alleen de recente finale was van hoog niveau, vooral dankzij het door de hooghartige Cruijff getergde Milan. Een competitie met vier clubs per poule levert berekenend voetbal op. Niet zozeer uit vrees de premies mis te lopen, als wel uit vrees niet de kwartfinales te halen.

Ajax mag zich met Milan in groep D kanshebber noemen voor de twee plaatsen die recht geven op de volgende ronde. Van Gaal waarschuwt voor AEK Athene dat volgens Pronk, die bij de kwalificatiewedsrijd voor de Champions League Glasgow Rangers - AEK aanwezig was, een sterke indruk maakte. Casino Salzburg acht Van Gaal van aanzienlijk minder kaliber.

    • Guus van Holland