Acteur Tom Ewell overleden

LOS ANGELES, 13 SEPT. De Amerikaanse acteur Tom Ewell is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf vooral bekendheid door zijn rol in de komische film The Seven Year Itch. Ewells tegenspeelster daarin was Marilyn Monroe.

Ewell overleed na een lang ziekbed in een ziekenhuis in Woodland Hills, dat gespecialiseerd is in de opvang van mensen die bij film en televisie hebben gewerkt. Hij startte zijn loopbaan in de jaren '30 als toneelspeler. Zijn filmcarriere begon in produkties waarin Spencer Tracy en Katharine Hepburn de hoofdrol speelden.

Nadat Ewell in 1953 een Tony Award (toneelprijs) had gewonnen, kreeg hij de rol in The Seven Year Itch. Hij speelt daarin de rol van een stadsbewoner die droomt van een verhouding met zijn mooie buurvrouw, terwijl zijn echtgenote op vakantie is. Beroemd is de scene waarin de rok van Marilyn Monroe door de luchtstroom van een ventilatiebuis opwaait. Ewell speelde wisselend in films en op het toneel, totdat zijn ziekte hem eind jaren '80 dwong te stoppen met werken.