Acht jaar cel geëist tegen CD-raadslid

AMSTERDAM, 13 SEPT. Officier van justitie J. Valente heeft vandaag voor de rechtbank van Amsterdam acht jaar gevangenisstraf geëist tegen het Amsterdamse CD-raadslid I.G. De man stond terecht op verdenking van poging tot moord, brandstichting en deelname aan een organisatie met criminele doeleinden. Tevens werd G. (45) illegaal bezit van wapens en munitie ten laste gelegd.

Het raadslid was in april dit jaar gearresteerd naar aanleiding van video-opnames die undercover-journalist Bas van Hout voor de TROS had gemaakt. De video toonde een fanate G. die vertelt over brandstichting in Amsterdam gericht tegen “zwarten en junkies”. En om zijn verhaal aan te zetten zei hij: “Ik zag negers brandend in de gracht springen.” In september 1977 werd een centrum voor Antilliaanse drugsverslaafden aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam in brand gestoken.

Voor de rechtbank hield G. vol dat zijn verhalen verzonnen waren. “Opscheppen was schering en inslag bij de Centrum Democraten. Het was een soort van tweede cultuur geworden.” De president van de rechtbank hield G. voor dat hij in april jongstleden een bekennende verklaring had afgelegd voor de rechter-commissaris. In die verklaring beschouwde hij de brandstichting aan de Lijnbaansgracht als een jeugdzonde. Hij zou alleen aan vergaderingen over brandstichting hebben deelgenomen om adviezen te geven. Zo zou hij hebben aangeraden twee brandbare componenten in een plastic zak te doen, omdat de plastic vuilniszakken geen sporen nalaten. De vuilniszakken moesten in een bolvorm worden gedraaid en door een zolderluik naar beneden worden gegooid. Getuigen van de brand verklaarden later “vuurbollen” door de ruimte te hebben zien dalen.