Zakenreizen Cook naar Am. Express

ROTTERDAM, 12 SEPT. American Express heeft voor 375 miljoen dollar de actviteiten op het gebied van zakenreizen van de Britse reisagent Thomas Cook gekocht. In de overeenkomst is tevens de overname begrepen van Thomas Cook Partnership, de op twee na grootste reisorganisatie in de Verenigde Staten.

De overname moet volgens American Express worden gezien tegen de achtergrond dat het bedrijf zijn positie tegenover hotels en luchtvaartmaatschappijen probeert te versterken om daarmee een uitgebreider en goedkoper dienstenpakket aan te bieden aan het bedrijfsleven, dat de grootste afnemer is van zakenreizen. Een vorig jaar afgesloten onderzoek door American Express heeft uitgewezen dat het Nederlandse bedrijfsleven per jaar bijna 9,5 miljard gulden uitgeeft aan reis- en representatiekosten. Voor veel bedrijven is dat aanleiding geweest deze op twee na grootste kostenpost eens kritisch te bekijken.

Volgens een woordvoerder van American Express zal de zakenreiziger alleen maar baat hebben bij de concentratie op de markt van zakenreizen. “Bedrijven kunnen 15 tot 40 procent op reiskosten besparen door een efficiënter reis- en representatiekostenbeleid. Wij zijn in staat hen dat in de toekomst te bieden.”

De overeenkomst met de Thomas Cook Group is inmiddels afgerond door American Express. Volgende week wordt ook overeenstemming verwacht over de deal met Thomas Cook Partnership in de Verenigde Staten. Volgens een mededeling van Thomas Cook heeft het bedrijf haar activiteiten op het gebied van zakenreizen verkocht in verband met een strategische herpositionering. Thomas Cook zal zich gaan concentreren op de verdere ontwikkelingh van haar kernactiviteiten: toerisme, valutatransacties en travelers cheques.

American Express zet op dit moment per jaar 9 miljard dollar om met de verkoop van zakenreizen. Door de overname van Thomas Cook wordt dat 12 miljard. American Express is op de markt voor zakenreizen één van de grootste aanbieders. Wereldwijd concurreert het bedrijf om de positie van marktleider met het Amerikaans-Franse bedrijf Carlson-Wagonlit. Carlson en Wagonlit besloten afgelopen maart hun activiteiten op het gebied van zakenreizen al te bundelen.

Het afgelopen jaar heeft American Express al een aantal in zakenreizen gespecialiseerde bureaus opgekocht in Scandinavië, Brazilië en Australië. Carlson-Wagonlit Travel heeft zich vooral geconcentreerd op de markt in het Verre Oosten.