Willy Claes bijna zeker opvolger van Wörner

BANSIN/USEDOM, 12 SEPT. De Belgische minister van buitenlandse zaken, Willy Claes, maakt de meeste kans om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Nederland heeft er vanaf gezien om oud-minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek, momenteel Europees commissaris voor buitenlandse betrekkingen, voor deze functie kandidaat te stellen.

Minister Hans van Mierlo heeft dat gisteren gezegd in Bansin, een Oostduitse badplaats aan de Oostzee, waar de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie afgelopen weekeinde informeel bijeenkwamen. “Ik heb het idee dat het steeds meer in de richting van Claes gaat. Iedere dag meer”, aldus Van Mierlo over de strijd over de opvolging van de in augustus overleden Duitse secretaris-generaal Manfred Wörner. Volgens Van Mierlo is Claes “een hele goede man” om leiding te gaan geven aan het bondgenootschap.

De beslissing om de Nederlandse oud-minister Van den Broek niet naar voren te schuiven is ingegeven door de pijnlijke ervaringen tijdens de strijd om het voorzitterschap van de Europese Commissie, afgelopen voorjaar. Daarbij maakte de kandidatuur van oud-premier Lubbers tegen de Nederlandse verwachtingen in geen kans. Van Mierlo beklemtoonde dat het besluit niet gericht is tegen de persoon van Van den Broek. “Ik zelf vind Van den Broek minstens net zo geschikt als Claes. Hij de is de meest voor hand liggende kandidaat om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Maar Nederland zal alleen met een kandidaat komen als er duidelijke aanwijzingen zijn dat hij het ook zou kunnen worden.” Nu die er kennelijk niet zijn, heeft Den Haag ook geen actie ondernomen om Van den Broek te promoten.

Behalve voor de NAVO zijn op dit moment ook internationale benoemingen aan de orde voor onder andere de WEU en de OESO. Volgens Van Mierlo gooit de Portugese top-diplomaat Cutileiro hoge ogen om de Nederlander Willem van Eekelen op te volgens als secretaris-generaal bij de WEU, de beoogde defensietak van de Europese Unie. De meeste EU-ministers schaarden zich in een informele peiling in Bansin achter de kandidatuur van de Fransman Päe voor een nieuwe termijn als secretaris-generaal van de OESO. De Verenigde Staten verzetten zich tegen herbenoeming van Päe, die er al twee termijnen van samen tien jaar heeft opzitten. Nederland geeft de voorkeur aan de Britse oud-minister Nigel Lawson.