Werkverbod Chinese filmer Zhang Yimou

ROTTERDAM, 12 SEPT. De Chinese filmregisseur Zhang Yimou, bekend van films als Raise the Red Lantern en Ju Dou, heeft van de Chinese regering een werkverbod voor de komende vijf jaar gekregen. Aanleiding tot het filmverbod is de vertoning van Zhang Yimou's laatste film Lifetimes (Huozhe!) in het buitenland zonder toestemming van de autoriteiten, aldus de Overseas China Daily News uit Hongkong die de bronnen uit Peking citeert.

De krant voegde daaraan toe dat het Gong Li, de vaste actrice en levensgezellin van Zhang Yimou en China's bekendste filmster, eveneens verboden is naar het buitenland te reizen om daar deel te nemen aan filmfestivals.

De maatregelen tegen de 43-jarige Zhang Yimou dwingen hem zijn nieuwste filmproject Shangai te staken. Aan deze Frans-Chinese produktie werd reeds een bedrag van 117.000 dollar besteed.

De Chinees-Taiwanese co-produktie Lifetimes vertelt het verhaal van een Chinese familie die zich drie generaties lang, in de jaren '40, '50 en '60, afzijdig houdt van iedere lofzang op de Chinese Volksrepubliek. Tijdens het filmfestival van Cannes in mei dit jaar won de film die toen al integraal door de Chinese censuur verboden was, de Grand prix du Jury en werd de prijs voor de beste mannelijke acteur aan Ge You toegekend.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Zhang Yimou in mei Parijs het uitbrengen van zijn nieuwe film Lifetimes publicitair te begeleiden. Maar toen bij verrassing het nieuws kwam dat de Chinese autoriteiten zijn film hadden verboden, keerde hij voortijdig terug naar China, om zo min mogelijk aanstoot te geven. Ge You en Gong Li waren wel aanwezig in Cannes.

Gong Li, die speelde in films van Zhang Yimou als Raise the Red Lantern was in 1993 te gast op het Rotterdams Filmfestival.

De directeur van dat festival, Emile Fallaux, zocht Zhang Yimou vorig jaar op in China. De regisseur liet toen weten dat hij andere Chinese filmregisseurs, die zich tegen de overheid keren, en niet meer mochten werken, onverstandig vond. Hij imiteerde met zijn arm de bewegingen van een slang die langs obstakels kronkelt: “Je kan beter zo bewegen,” zei hij tegen Fallaux.