'Vooruitgang' dialoog tussen N-Korea en VS

BERLIJN, 12 SEPT. Noord-Korea en de Verenigde Staten hebben bij hun bilaterale besprekingen in Berlijn vandaag “vooruitgang” geboekt, zo heeft de Noordkoreaanse delegatie gemeld.

De twee landen overleggen sinds zaterdag op twee plaatsen: Berlijn en de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang, over het neutraliseren van het Noordkoreaanse nucleaire programma en over het aangaan van diplomatieke betrekkingen.

De leider van de Noordkoreaans delegatie in de Duitse hoofdstad, Kim Jong U, zei vanmorgen: “We hebben al enige vooruitgang geboekt.” De besprekingen in Berlijn spitsen zich toe op de vervanging van de verouderde Noordkoreaanse grafiet-centrales door moderne licht-watercentrales - uit de laatste centrale is Noord-Korea niet in staat plutonium te destilleren, dat kan worden gebruikt voor het maken van kernwapens.

In augustus stemde Noord-Korea al met de vervanging in, maar daarna ontstond toch weer onenigheid over nieuwe inspecties van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en over de leverancier van de nieuwe kernreactors. Zuid-Korea bood aan de reactors te willen leveren, mits het noorden alle inspecties zou toestaan. Pyongyang wees deze eis van de hand.

“Als alles goed gaat, gaan we inderdaad over naar een andere vorm van energievoorziening”, zei Kim Jong U vandaag. De Amerikaanse delegatie heeft nog geen commentaar geleverd op de besprekingen in Berlijn. Over de ontmoeting in Pyongyang, waar onder meer de diplomatieke betrekkingen op de agenda staan, is door geen van beide partijen mededelingen gedaan. In Genève worden op 23 september de resultaten van het 'tweeling-overleg' op hoog niveau nader bekeken en zo mogelijk afgesloten met een akkoord.

Het IAEA publiceerde vandaag een rapport waaruit blijkt dat Noord-Korea tussen februari 1993 en maart van dit jaar in elk geval geen plutonium heeft gewonnen uit zijn centrales. Maar over wat er daarvoor en daarna is gebeurd heeft het IAEA geen zekerheid. De inspecteurs van het agentschap hebben geen toegang tot een nieuw opwerkingslaboratorium in de belangrijkste centrale, die van Yongbyon. (AP, Reuter)