Voortvluchtige Schneider zou in Iran wonen

HAMBURG, 12 SEPT. Jürgen Schneider, de voortvluchtige Duitse vastgoedmagnaat, is volgens de Duitse boulevardkrant Bild woonachtig in Iran. De Iraniërs zouden echter bereid zijn Schneider op korte termijn aan Duitsland uit te leveren.

In april van dit jaar wist Schneider samen met zijn vrouw uit Duitsland te ontsnappen. Hij liet een schuld achter van zeven miljard gulden en een bouwproject dat tot mislukken gedoemd leek. De Duitse justitie vaardigde direct een internationaal opsporingsbevel uit dat tot op heden zonder enig resultaat bleef.

Bild, die als bron voor het verhaal de Iraanse regionale krant Etelaat opvoerde, citeerde Ayatollah Mohammed Yazdi, een invloerijke Iraanse rechter over Schneiders uitlevering: “De bevolking van Iran staat niet afwijzend tegen het overdragen van Jürgen Schneider aan de Duitse justitie. Onze banden met Duitsland zijn immers altijd zeer hartelijk geweest.”

Aangezien Duitsland en Iran geen uitleveringsverdrag hebben gaan Westerse diplomaten er vanuit dat Teheran van Berlijn iets terug wil zien wil: ofwel financiële hulp danwel een in Duitsland gevangen gehouden Iraniër die twee jaar geleden drie Koerdische leiders vermoordde.

Duitsland is Irans grootste handelspartner. Met name de Verenigde Staten zijn furieus dat Duitsland nauwe banden met Iran onderhoudt, ze zien het regime in Iran als één van de de fakkeldragers voor steun aan het terrorisme. Duitsland zegt echter om “politiek, humane en economische redenen” de handel met Iran niet te kunnen en willen verbreken.

De Duitse regering wilde vanochtend geen commentaar geven op het bericht. (AP/AFP/Reuter)