Unilever doet Warncke over aan Nestlé

ROTTERDAM, 12 SEPT. Het Nederlands-Britse voedings- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever heeft het voor de voornamelijk Duitse markt producerende Duitse ijsbedrijf Warncke verkocht aan zijn Zwitserse branchegenoot Nestlé.

In december 1993 nam Unilever het Franse diepvries- en ijsconcern Ortiz-Miko (moederbedrijf van Warncke) over en verstevigde daarmee de positie van marktleider in de Duitse ijsindustrie. Om niet in problemen te komen met de Europese regelgeving omtrent monopolie- en kartelvorming zegde Unilever de Europese Commissie toe haar ijsfabriek Warncke, waarbij zevenhonderd mensen werken, te zullen verkopen.

Warncke realiseerde afgelopen jaar een omzet van ongeveer 150 miljoen Dmark en was daarmee de op drie na grootste ijsproducent van Duitsland. Onbetwiste nummer één was Unilevers ijsmerk Langnese, in Nederland bekend onder de naam Ola. Hoeveel Nestlé voor de Duitse ijsbereider heeft betaald, wil noch Unilever noch het hoofdkantoor van Nestlé in Zwitserland naar buiten brengen. Een woordvoerder van het laatstgenoemde concern zegt dat het gaat om een “groot maar redelijk te noemen” bedrag. De overeenkomst tussen Unilever en Nestlé zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Duitse kartelbureau.